Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Збиття українського літака МАУ: канадські юристи позиваються проти Ірану

  • 08.02.2020, 12:58
  • 1 044

Канадські юристи позиваються проти Ірану від імені родичів жертв авіакатастрофи літака Boeing авіакомпанії МАУ, який було збити іранськими ППО неподалік Тегерана.

Група юристів у Канаді звернулася до суду з колективним позовом проти Ірану від імені жертв авіакатастрофи літака Boeing «Міжнародних авіаліній України» (МАУ), який було збито двома ракетами іранських сил протиповітряної оборони поблизу Тегерана. Про це у п'ятницю, 7 лютого, повідомляє DW з посиланням на інформаційне агентство Reuters.

Збиття літака МАУ — «акт тероризму»

Згідно з повідомленням, позивачі домагаються отримання щонайменше 1,5 мільярда канадських доларів (близько 1 мільярда євро) компенсації. У якості відповідачів у позові згадуються Іран, його верховний лідер та збройне формування «Корпус вартових ісламської революції» (КВІР).

У позові збиття літака Boeing іранськими ППО називають «навмисним і свідомим актом тероризму».

Коментуючи Reuters мету позову, Джона Арнольд, один із керівників групи адвокатів, заявив, що юристи таким чином прагнуть «надати голос родинам (жертв катастрофи літака МАУ. — Ред.) та домогтися компенсації для них у суді».

Позивач — родич жертви авіакатастрофи

При цьому головний позивач згадується у позові під іменем Джона Доу, яке використовується у англосаксонському праві на позначення позивача, що бажає залишитися анонімним. Зазначається, що він є близьким родичем одного з загиблих у катастрофі літака МАУ поблизу Тегерана, справжнє ім'я якого також не згадується.

Необхідність анонімності у позові пояснюється ризиком, який розкриття його імені може представляти для рідних позивача, що залишаються в Ірані. Юристи зазначають, що загроза для них з боку іранського режиму може бути смертельною.

Іран взяв на себе відповідальність

Повідомляється, що позов було подано ще 24 січня у Торонто, однак досі не зрозуміло, чи заява була передана відповідачам у Ірані. За словами Арнольда, канадський уряд має забезпечити таке повідомлення і він вже отримав підтвердження, що воно знаходиться «в дорозі».

Схожі новини