Передплата 2024 ВЗ

“Де мої 670 гривень до пенсії?”

“ВЗ” дізнався, чи отримують 80-річні пенсіонери обіцяні доплати до пенсії

Наприкінці минулого року прем’єр-міністр Олексій Гончарук втішив пенсіонерів, яким пощастило дожити до 80 років. Мовляв, у 2020-му вони отримуватимуть доплату у 670 гривень. Рік почався, люди отримали пенсії за січень, але без жодних доплат. До редакції «ВЗ» постійно телефонують читачі — мовляв, коли будуть доплати і чи будуть взагалі. Скаржаться, що у Пенсійному фонді кажуть, ніби нічого про ці додаткові виплати не знають.

«Під час презентації бюджету прем’єр-міністр заявляв про доплати людям, яким виповнилось 80. Але поки жодного офіційного розпорядження ми не маємо. Навіть не знаємо, чи він мав на увазі щомісячну допомогу, чи одноразову. Тому ми справді не знаємо, що казати стареньким, які до нас телефонують», — кажуть у відділенні Пенсійного фонду.

Тим часом «ВЗ» отримав офіційну відповідь від Мінсоцполітики щодо доплат. Як виявилось, законопроект, який передбачає ці виплати, прийняли лише у першому читанні. Але навіть якщо він набуде чинності найближчим часом, кошти зможуть отримати не усі пенсіонери, який більше восьмидесяти, а лише одинокі.

«Пропонується встановити щомісячну державну соціальну допомогу на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до законів України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ або „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“. Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за рахунок коштів Державного бюджету України», — йдеться у листі Мінсоцполітики. З 1 січня прожитковий мінімум для пенсіонерів 1636 гривень. Тобто доплата може бути 655,2 грн. З 1 липня прожитковий мінімум складе 1712 грн, а з 1 грудня 1769 грн. Відповідно зміниться розмір доплати на догляд (684,8 грн та 707,6 грн).

При цьому допомогу не призначатимуть особам з інвалідністю, яким відшкодовуються витрати на догляд. «До одиноких осіб, що мають право на державну соціальну допомогу на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати», — пояснюють у Мінсоцполітики.

Призначатимуть таку допомогу не автоматично, а лише після того, як бабуся чи дідусь подадуть до відділення ПФ відповідну заяву.

Схожі новини