Передплата 2024 ВЗ

Доступні кредити, облік деревини, ДТП розглядатимуть простіше: які зміни чекають на українців у лютому

  • 03.02.2020, 09:57
  • 1 058

З 1 лютого в Україні запроваджують низку змін. Зокрема, можна буде отримувати державні кредити для бізнесу, але скористатися таксофоном уже не вийде.

Крім того, має повноцінно запрацювати централізований облік деревини, а Нацполіція має спростити процедуру розгляду справ щодо ДТП. Щодо світових новин, то Британія нарешті виходить із ЄС, про це пише «24 канал».

Доступні кредити підприємцям від держави

Наприкінці січня прем’єр-міністр України Олексій Гончарук наголошував, що вже з 1 лютого ті українці, які хочуть розпочати власну справу, нарешті отримають «дешевий нормальний ресурс». Так він анонсував майбутній старт програми державного кредитування «Доступні кредити 5−7-9%». Її мета — компенсація за рахунок держбюджету високих кредитних ставок для мікро- та малого підприємництва.

Постанову, що ця програма стартує 1 лютого, у Кабміні ухвалили ще в грудні 2019 року. Вона передбачає видачу кредитів у розмірі до 1,5 мільйона гривень терміном на 5 років під 5, 7 або 9% річних. Ці гроші мають піти на створення або розширення власного бізнесу.

Кредит під 5% річних видаватимуть, чий виторг становитиме до 25 мільйонів гривень і створено буде щонайменше два робочих місця.

Під 7% річних — виторг до 25 мільйонів гривень і роботодавець не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставку буде знижено на 0,5%;

Під 9% річних — виторг має до 50 мільйонів гривень.

Кредити видаватимуть як юрособам-початківцям, так і з досвідом роботи. За словами Гончарука, «кожен українець має право на підтримку від держави». Від самого бізнесмена потрібно 20% власних коштів від усіх витрат, якщо він працює понад рік, 30% - якщо це початківець. Заставою може виступати техніка та обладнання.

Уряд має намір фінансувати будь-яку сферу діяльності, зокрема:

енергетику,
освіту,
охорону здоров'я,
транспорт,
виробництво,
спорт,
розваги,
інші послуги.

У Кабміні розраховують охопити доступними кредитами 50 тисяч підприємців в перший рік дії програми. На компенсацію передбачено 2 мільярди гривень в 2020 році.

Нові норми оренди державного та комунального майна

З 1 лютого набувають чинності норми нового профільного закону, який Верховна Рада підтримала ще в жовтні 2019 року. Мовиться про правила оренди, зокрема, майнових комплексів підприємств, нерухомості та їхніх частин, а також майна органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які вже є непотрібними для виконання функцій.

Отже, планують скласти два публічних переліки таких об'єктів. В одному будуть ті, які здають в оренду на умовах онлайн-аукціону. Туди увійдуть комерційно привабливі об'єкти. А їхня стартова ціна залежатиме від балансової вартості, а не ринкової. Другий перелік — це майно для оренди без аукціону.

Нова система відрізняється від старої передусім у тому, що вона відбувається онлайн, а не офлайн, як це було раніше. За старими правилами, інформація про майно під оренду з’являлася виключно у друкованих виданнях та на сайтах орендодавців.

Друга відмінність — це поява онлайн-аукціонів для привабливих об'єктів. І що важливо, інформація про результати буде відкритою. Раніше ж аукціон не було передбачено, і на оренду будь-якого майна могли розраховувати підприємства-пільговики. Список останніх не зміниться, але тепер вони матимуть право розраховувати на переважну оренду тільки майна з другого списку — того, яке не має комерційного інтересу. Інформація про ці орендні договори також повинна бути публічною — їх мають оприлюднити на сайтах.

Деякі українські міста відключать за борги з опалення

З 1 лютого для 16 українських міст може закінчитися опалювальний сезон. Причина — заборгованість місцевих теплокомуненерго. За даними «Нафтогазу», їм винні 406 мільйонів гривень, і ці борги потрібно було погасити до кінця 30 січня 2020 року.

Таким чином, проблеми з опаленням можуть виникнути у жителів таких міст і містечок:

Дніпропетровська область

Кривий Ріг,
Кам'янське,
Дніпро.

Івано-Франківська область

Калуш

Київська область

Софіївська Борщагівка

Луганська область

Щастя,
Старобільськ.

Одеська область

Одеса,
Хлібодарське.

Полтавська область

Полтава

Сумська область

Суми,
Ромни.

Харківська область

Чугуїв,
Харків.

Хмельницька область

Дунаївці.

Лише після сплати боргів «Нафтогаз» зможе відновити постачання газу у ці населенні пункти. Адже не має права доставляти газ тепловикам, які неналежним чином виконують графік розрахунків.

Перетинати кордон із Кримом стане важче

З 9 лютого почнуть діяти додаткові умови під час перетину адміністративної межі з тимчасово окупованим Кримом. Основні зміни стосуються неповнолітніх українців. Річ утім, що діти до 16 років, які виїжджають з Криму, зараз можуть перетнути адміністративний кордон, зокрема на підставі проїзного документа дитини. А з 9 лютого — лише на підставі внутрішнього або закордонного паспорта.

Процедуру переміщення для них уточнюють. Якщо дитина віком від 14 до 16 років раніше виїхала з Криму в супроводі батьків, опікуна, піклувальника, усиновителя, законного представника, може в'їхати назад в супроводі будь-кого з перерахованих осіб. А також того, з ким вона раніше виїхала з Криму.

Якщо ж дитина віком від 14 до 16 років навчається в Україні, вона зможе виїхати з Криму без супроводу. Але за умови пред'явлення українського паспорта (внутрішнього або закордонного). Також братимуть до увагу й те, шо інформація про її навчання має бути в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Ще одна умова стосується вже повнолітніх. Зараз ті з них, хто виїжджали з Криму для оформлення документів, що засвідчують особу, можуть в'їхати назад, надавши відповідну довідку, яку видає Державна міграційна служба. З 9 лютого довідку потрібно буде пред'являти і під час виїзду з Криму.

Стартує централізований облік деревини

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук ще на початку січня дав доручення, щоб з 1 лютого в Україні повноцінно запрацював централізований облік деревини. За його словами, питанням майже 12% лісового фонду України займаються органи місцевого самоврядування. Вони, зі свого боку, заготовляють приблизно 2 мільйони кубометрів деревини в рік.

Він додав, зі 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до системи електронного обліку підключено лише 69. А 7,5% лісового фонду не закріплено за постійними лісокористувачами. Відповідно їх ніхто не охороняє, і жодний облік цієї деревини не здійснюють.

Тому: МВС, Держлісагентству та Держекоінспекції доручено безперервно запобігати незаконній вирубці лісів та виявляти порушення.

Держлісагентству та іншим постійним лісокористувачам і власникам лісів — оприлюднювати на офіційних сайтах інформацію щодо справ про лісові порушення.

А губернаторів зобов'язали надати пропозиції щодо закріплення за постійними лісокористувачами лісів, що не мають власників.

Спрощення розгляду справ щодо ДТП

Нацполіція з 1 лютого спростить процедуру розгляду справ щодо дорожньо-транспортних пригод. Таким чином, всі аварії без потерпілих передаватимуть на розгляд патрульної поліції.

«Ми позбавляємося від бюрократичних перешкод і спрощуємо процедуру розгляду матеріалів щодо ДТП. З 1 лютого в Києві всі повідомлення про ДТП без потерпілих передаватимуть безпосередньо в управління патрульної поліції для реєстрації та організації реагування», — зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Зауважимо, що у 2019 році в Україні сталося 160 тисяч ДТП Криклій: Через аварії на дорогах Україна втрачає майже 70 мільярдів гривень на рік, в яких загинули до 4 тисяч людей, ще 36 тисяч — зазнали травм. Водночас аварії завдали збитку українській економіці на 70 мільярдів гривень.

Таксофони йдуть у минуле

З 1 лютого «Укртелеком» більше не обслуговуватиме вуличні таксофони. Також у компанії заявили, що їх почнуть демонтувати. Як пояснили такий крок в «Укртелекомі», в українців більше немає потреби в послугах таксофонів, оскільки всі користуються мобільним зв'язком або месенджерами

До прикладу, у 2019 за допомогою таксофонів говорили менше ніж 380 тисяч хвилин. Натомість у 2017 році щомісяця налічували приблизно 900 тисяч хвилин таких розмов. Сьогодні в Україні є майже 4800 таксофонів. І всі вони здебільшого розміщуються в містах. В середньому з одного таксофона в день говорять тільки 2,5 хвилини.

Крім того, застаріло обладнання, яке використовують на таксофонній мережі. А в Україні його не виготовляють, тому ремонтувати стало важче. Відповідно сама послуга стала збитковою. Вплинуло на ситуацію і те, що різні структури та організації стали просити в «Укртелекому» плату за розміщення таксофонів.

Нова банкнота

З 25 лютого в обігу з'явиться оновлена банкнота номіналом у 200 гривень. На лицьовій стороні, як і раніше розміщуватиметься портрет Лесі Українки, але не праворуч, а по центру. На зворотному боці — в'їзна вежа Луцького замку.

Випущені раніше, в 2007 році, банкноти обмінювати не потрібно — Національний банк поступово виводитиме їх з обігу, замінюючи зношені новими.

Brexit нарешті відбувся

Уночі проти 1 лютого Велика Британія остаточно вийшла з Євросоюзу. Раніше відповідну угоду ратифікували обидві палати британського парламенту, а також королева Єлизавета І І та сам Борис Джонсон. А 29 числа її ратифікацію схвалив Європарламент. Рада Є С остаточно схвалила вихід Британії вже через добу у четвер, 30 січня.

Про намір вийти з Європейського союзу британці оголосили ще давно. І у 2016 році відбувся відповідний референдум. Відповідно до його результатів, 51,9% громадян підтримали ідею Brexit. Попередньо вихід країни з ЄС запланували на 29 березня 2019. Але після кількох провальних голосувань у британському парламенті процедуру щодо Brexit переносили.

Схожі новини