Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Урядова математика: чому з новою газовою формулою українцям доведеться платити більше

  • 03.02.2020, 08:58
  • 1 238

Не всім українцям вдалось зекономити на газі. Все пов’язано з новим розрахунком вартості блакитного палива, який цього тижня презентував уряд, де також заявив про зменшення ціни на чверть порівняно з січнем минулого року.

При цьому парадокс — вартість газу менша, а платити доводиться більше, повідомляє ТСН.

Причин зниження цін досить. Зокрема, загроза злету ціни через припинення транзиту минувала, а за рахунок велетенських запасів блакитного палива в українських і європейських газосховищах і теплої зими на ринку утворився надлишок. Коштує він зараз навіть дешевше, ніж липні, тому у високих кабінетах вирішили — українці мають отримати з цього свою вигоду.

Принципова відмінність нової формули в тому, що вартість газу тепер «плаватиме» залежно від ринку.

Нова ціна на газ, презентована урядом, складається з чистої вартості газу, ПДВ, націнки від постачальника, витрати на транспортування і доставку.

Якщо в грудні ви злякались зупинки транзиту і купили собі газову страховку, а тепер переживаєте, що прогадали, не хвилюйтесь — «Нафтогаз» вам все пробачить. «Уряд пішов за ще більш щедрим шляхом до споживачів і сказав: ми страховку прибираємо і вона нічого не буде вартувати. Так само „Нафтогаз“ піде назустріч тим людям, які купили газ про запас. Гроші повернуть наприкінці опалювального сезону, або будуть повернуті, або зараховані в майбутніх періодах», — зазначив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Проте за газ тепер прийде не одна, а цілих дві квитанції. Перша, власне, за спожитий газ, який йде трубою, а друга платіжка буде за саму трубу. При цьому буде неважливо: мешкаєте ви в приватному секторі чи у багатоповерхівці, використовували газ чи прикрутили вентиль. Справа в тому, що із січня усі споживачі газу мусять платити абонплату за доставку облгазам. Математика проста: обсяг газу за останній рік поділений на 12 місяців і помножений на спеціальний тариф. Саме це і стане вартістю доставки.

Виглядає це так: в сумі за газ подекуди доведеться платити більше, ніж за попереднім великим тарифом, адже доставка від регіону до регіону геть різна і залежить від кількості абонентів на кілометр труби. У столиці велика щільність, тому обслуговування буде дешевше. На Львівщині ситуація буде прямо протилежною. Наприклад, киянин за кубометр газу і його доставку в сумі заплатить трохи більше шести гривень, а у Львові вийде майже 8 гривень. Ціна і газу і його тепер вже доставки — це 80% тарифу. І ось тут захована ще одна хитрість, каже енергоекспертка житлово-комунальних програм Громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко. «Тільки минулого року уряд ухвалив постанову, що в разі зміни паливної складової підприємства можуть переглядати паливний тариф», — повідомила вона.

Ключове слово — «можуть», а не зобов’язані. Все віддали на відкуп місцевій владі. Платіжки за тепло справді зменшилися, але не скрізь. Наприклад, мешканці Миколаєва та Чернівців платять як і раніше. Що з їхніми платіжками — болюче питання і одна з передвиборчих обіцянок президента Володимира Зеленського.

Цієї зими зможуть зекономити ті, хто вклався в енергоефективність своїх осель. Газ — це дорогий енергоресурс. Сьогодні ціна на нього падає — є чому тішитись. Але він ніколи вже не здешевшає настільки, щоб це не било по кишені. Єдиний вихід — менше його витрачати.

Схожі новини