Передплата 2024 «Добра кухня»

Пенсійний вік доведеться підвищувати: експерт розповів про те, що чекає українців

  • 02.02.2020, 13:57
  • 2 132

Демографічні зміни – серйозний виклик для пенсійної системи - демограф

У 2050 році кожен третій українець буде старшим за 60 років. Як скорочення і старіння населення вплине на життя в Україні, — йдеться на сайті «Сьогодні».

«На пенсію виходить покоління, яке за чисельністю в півтора рази більше, аніж молодь, яка виходить на ринок праці. Демографічні зміни — серйозний виклик для пенсійної системи», — каже Лідія Ткаченко, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України.

Співвідношення пенсіонерів і працюючих може постраждати — пенсії просто нічим буде платити. В Україні працює солідарна пенсійна система — всі, хто працює офіційно і сплачує податки, фактично, платить пенсії нинішнім пенсіонерам.

Уже з наступного 2021 року підвищення пенсійного віку закінчиться — чоловіки і жінки виходитимуть на заслужений відпочинок в 60 років. Поки в Україні не порушують питання про подальше підняття планки виходу на пенсію. Але це неминуче, вважає демограф.

«Радше за все, доведеться піднімати пенсійний вік. Тому що 60 років для європейської країни — це дуже мало. У сусідніх країнах пенсійний вік уже сягає 63−65 років. Інша річ, що підвищення віку має вписуватися в тривалість життя. Ми дуже відрізняємося від інших країн тим, що у нас практично не зростає тривалість життя, а рівень смертності не зменшується. Це дуже гальмує політику підвищення пенсійного віку», — каже Лідія Ткаченко.

Для порівняння, в Україні очікувана тривалість життя становить 71,6 року (чоловіки — 66,69, жінки — 76,72), в країнах ЄС — 81 рік (чоловіки — 78,2, жінки 83,6).

Схожі новини