Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Експерти прогнозують скорочення пенсій через демографічну кризу в Україні

  • 30.01.2020, 11:14
  • 1 062

Продовженню електронної оцінки чисельності населення бути – міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет анонсував подальший підрахунок в такому ж форматі, але вже на рівні районів.

Цифри, оприлюднені в попередньому дослідженні, уже неабияк стурбували більшість соціологів, адже підтвердили побоювання того, що нація старішає, йдеться в сюжеті ТСН.

Тенденція така, що людям поважного віку скоро не буде з чого виплачувати пенсії. На двох у героїв сюжету майже 100 років стажу. Колись обидвоє працювали на заводі, мали хорошу зарплату, а от пенсію їм нарахували мізерну: «Пропрацювала 40 років — і 2800». Нещодавно обом пенсію підвищили… на кілька десятків гривень. На прожиття ледь вистачає: «От якби я одна була, не доведи Боже, мені квартиру сплачувати нічим було б. Так ми з чоловіком іще крутимося».

Зробити виплати більшими у пенсійного фонду грошей не вистачить, адже пенсіонерів уже на 2% більше, аніж працездатних. «У нас один працюючий має годувати одного пенсіонера», — каже провідний експерт соціальних і гендерних програм Ольга Пищуліна. У майбутньому тенденція лише погіршуватиметься — експерти говорять про смертність, вкрай низьку народжуваність і високу міграцію. Наступного року українців вже не буде й 37 мільйонів. «Щоб у нас не зменшувалось, треба або щоб народжували по чотири дитини на жінку, або щоб приїжджали там щорічно порядка 400 тисяч», — пояснив провідний науковий співробітник Інституту демографії Павло Шевчук.

Та поки що мігрантів, охочих залишитися в Україні, менше, ніж тих, хто емігрує. Ірина до Польщі переїхала ще наприкінці 1990-х і пояснює: «Захід приваблював своїми нескінченними і невичерпаними можливостями». Народжувати по 4 дитини українські жінки не готові. От і виходить: молоді, яка б утримувала пенсіонерів, усе менше, а отже, економити на пенсіях будуть усе більше. «Можна прогнозувати скорочення пенсій», — вважає Ольга Пищуліна.

огдану Кохану 27, уже зараз він думає, як житиме в старості. На державну пенсію розраховувати не варто, тож уже почав відкладати гроші. «Я думав і про державну пенсію, але враховуючи ті тенденції, які в нас є, і те, що у нас мінімальна пенсія менша прожиткового мінімуму, я так прикинув, порахував свою пенсію і зрозумів, що однією пенсією державною важко буде вижити», — пояснив киянин. Експерти кажуть, що ситуацію могла б врятувати накопичувальна система пенсій — коли кожен фактично сам собі відкладає гроші. Але питання, хто тоді годуватиме теперішніх пенсіонерів, залишається відкритим.

Схожі новини