Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зарплати освітян зміняться: що пропонує уряд

  • 30.01.2020, 08:58
  • 883

Зростати доходи вчителів будуть не так швидко, як зараз, а їхній розмір може зменшитися.

У січні у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, які змінять принципи формування тарифних ставок і посадових окладів, що зрештою вплине на розміри зарплат для бюджетників. Авторство проєктів № 2720 і № 2721 належить Кабміну, повідомляє сайт «Сьогодні».

Так, зарплати педпрацівників після ухвалення проєктів можуть рости повільніше, ніж це передбачено зараз. На сьогоднішній день ст. 61 закону «Про освіту» передбачає: посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії має становити три мінімальні зарплати. Якби цей закон виконувався, то зараз зарплати вихователів і вчителів стартували б від 14 169 грн. Але в законі сказано, що до такого рівня (точніше, до розміру трьох мінімальних зарплат, якими вони будуть на той момент) Кабмін мусить довести зарплати педагогів поетапно до 2023 року. При цьому в «період зростання» мінімальний оклад педагога мав становити не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 2020 року — не менше 8408 грн).

Тепер же законопроєкт № 2720 передбачає встановити посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікації на рівні чотирьох мінімальних посадових окладів. Це означає, що до 2023 року мінімальний посадовий оклад педпрацівника потрібно буде довести не до трьох мінімальних зарплат, а до двох. Тобто (в цифрах цього року) замість 14 169 грн — до 9446 грн.

Водночас, згідно з цим законопроєктом, до 2023 року зарплати педагогів мусять рости «пропорційно розміру збільшення доходів держбюджету, порівняно з попереднім роком». Тобто, навіть рівень чотирьох теперішніх «прожиткових мінімумів» педагогам гарантувати не збираються.

Другий законопроєкт, № 2721, пропонує закріпити в Бюджетному кодексі положення про те, що мінімальний розмір посадового окладу для працівників окремих галузей бюджетної сфери, для працівників держорганів, прокуратури і судів, а також для військовослужбовців буде затверджуватися в законі про держбюджет, «виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів».

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки Ганна Новосад заявила, що для підвищення зарплат педагогам в бюджеті не вистачає «гігантських коштів». Так, з її слів, щоб зарплати зросли на 20−70% 2020 року, в державному бюджеті не вистачає майже 45 млрд грн.

Ну, а трохи пізніше вона поскаржилася на власну зарплату в 36 тисяч гривень: з її слів, цієї суми для людини, яка має думати про майбутнє, недостатньо. Дана заява викликала хвилю обурення в соціальних мережах: так, колишній народний депутат Олександр Сочка жартома порадив міністру освіти вийти заміж за главу «Укрпошти», у якого зарплата становить 1,8 млн грн.

Схожі новини