Передплата 2024 «Добрий господар»

"Москва платить гроші, карати не можна": ПАРЄ щодо санкцій проти РФ

  • 29.01.2020, 12:14
  • 561

У Парламентській асамблеї Ради Європи погодили попередній проєкт рішення щодо оскарження повноважень російської делегації через порушення росіянами зобов’язань перед Радою Європи.

Документ винесуть на голосування у залі в середу пізно ввечері, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

Проєкт був підготовлений у моніторинговому комітеті одним з ключових лобістів Росії у ПАРЄ, нідерландським лівим Тіні Коксом (моніторинговий комітет призначив його більшістю голосів), а його зміст відповідає очікуванням, зважаючи на автора. Він пропонує уникнути накладання на РФ будь-яких обмежень та стверджує, що Росія показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ.

Документ нагадує, що у червні 2019 року ПАРЄ вирішила відновити права російської делегації, «закликавши її до змістовного діалогу щодо виконання зобов’язань», та запланувала розгляд окремої доповіді щодо дій РФ. Підготовка цієї доповіді ще триває, і «російська делегація повноцінно співпрацює з моніторинговим комітетом».

Тіні Кокс також знайшов ознаки того, що Росія виправляє проблеми, через які вона перебувала під санкційним тиском. Він навів два таких приклади: обмін ув’язненими, включаючи повернення українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки, а також відновлення платежів Росії до бюджету Ради Європи.

«Російська Федерація сплатила всі свої внески у бюджет Ради Європи… Наразі не сплачені відсотки (за час затримки платежів), які є предметом спору в комітеті міністрів Ради Європи», йдеться у проєкті рішення ПАРЄ.

У документі, який вже пройшов попереднє схвалення у моніторинговому комітеті, відсутні будь-які згадки про численні порушення прав людини з боку РФ — як в анексованому Криму, так і на Донбасі, про системні утиски прав людини в самій Росії, про наміри РФ змінити конституцію, щоби не виконувати рішення ЄСПЛ тощо.

«Асамблея підкреслює, що вона є найважливішою пан'європейською платформою, де може відбуватися політичний діалог з РФ щодо її зобов’язань за Статутом Ради Європи, і де Російську Федерацію можна притягнути до відповідальності на базі принципів та цінностей Ради Європи», — констатує проєкт рішення — і пропонує затвердити повноваження делегації РФ без жодних санкцій та обмежень.

Схожі новини