Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колишній поліцейський знайшов собі "дерев'яне" хобі

“Мрію, щоб мої іграшки продавали на провідних сувенірних ринках світу”, - каже Вадим Ртіщев

26-річний експоліцянт, львів’янин Вадим Ртіщев, має незвичне хобі — виготовляє з дерева оригінальні іграшки. Це раритетний трамвай, елітні автівки, визначні пам'ятки світової архітектури світу, зброя тощо. Вадим також може похвалитися тим, що виготовив унікальний екологічний конструктор: екологічно безпечні моделі іграшок, які максимально схожі на оригінали, зокрема, німецькі автомобілі.

Вадим каже, «дерев'яне» хобі зародилося випадково. У студентські роки трохи допомагав мамі-рестораторці з інтер’єром, співпрацював реставраторами, майстрами по дереву. Тоді вперше виготовив раму для картини. «Вийшла добре, — каже Вадим. — Ми з майстром працювали з якісним деревом, яке використовують у будівництві яхт. Згодом шукав гроші на обладнання. Після звільнення з лав поліції купив його, але макетувати іграшки ще не вмів. Згодом зрозумів логіку програми з макетування, і нарешті самостійно виготовив першу модель — джип».

Коли у Парижі згорів знаменитий собор Нотр Дам, Вадим виготовив із дерева цю святиню. Подорож до Парижа надихнула майстра на виготовлення візитної картки Франції — Ейфелевої вежі.

«Українці не дуже купують копії таких пам'яток, як Собор паризької Богоматері, — каже Вадим. — Це надто дорого. Зате популярні вироби за ціною від 50 до 250 гривень. Це міні-авто, трактори, зброя… 80% покупців — чоловіки, які купують мої вироби на презенти для своїх дітей-хлопчиків. Але я розробив красиву модель і для дівчаток, карету з конем. Туристи часто купують іграшкові львівські трамваї — за 360 гривень. Мій „герой“ — раритетний трамвай з польського міста Санок».

На виготовлення однієї іграшки майстер витрачає від п'яти хвилин до години. Свого часу Ртіщев експонував свої роботи у Львівському палацу мистецтв. Друзі Вадима підтримують його хобі. А ось колеги-поліціянти кидали, бувало, саркастичні репліки… «Мрію, аби мої дерев’яні іграшки продавали на провідних сувенірних ринках світу — в Італії, Франції і Великій Британії», — каже майстер.

Фото з архіву Вадима Ртіщева

Схожі новини