Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чорні скриньки» збитого українського літака розшифровуватиме Іран, — ЗМІ

  • 26.01.2020, 18:33
  • 516

Відповідальним за розшифрування бортових самописців літака Boeing 737-800 компанії «Міжнародні авіалінії України», який розбився 8 січня в Ірані, буде іранське Міністерство з питань доріг та міського розвитку.

Про це в інтерв’ю іранському інформаційному агентству Tasnim повідомив депутат парламенту Ірану Фараджула Раджабі, передає Громадське.

«Наше завдання — залишити в себе бортовий самописець українського літака й проаналізувати його тут», — додав він.

Раніше повідомлялося, що іранська сторона ухвалить рішення щодо передачі бортових самописців збитого 8 січня літака МАУ після того, як делегація країни відзвітує керівництву про результати візиту до Києва. Візит відбувся з 21 по 23 січня.

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.

9 січня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета. Аналогічні дані розвідки США публікували американські ЗМІ.

11 січня, після кількох днів замовчування правди, Іран визнав, що літак Boeing ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його сприйняли за ворожий об’єкт.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.

Схожі новини