Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Китайський Новий рік: традиції та історія свята

  • 25.01.2020, 10:58
  • 1 168

Весь світ вже відсвяткував Новий 2020 рік - рік щура. Проте за китайським календарем Чунь Цзе випадає на перший молодий місяць року. Цього разу - це 25 січня.

Взагалі, Новий рік у китайському календарі — це найдовше та найважливіше свято. Фестивалі та гуляння можуть тривати до 15 днів. Цьогорічне святкування розпочалось 25 січня та триватиме до 30 січня. Раніше святкування тривало цілий місяць, але в сучасному світі місяць вихідних це занадто багато, тому святкові дні дещо скоротили. Отож протягом 5 днів життя в Китаї завмре, жителі Піднебесної відпочиватимуть та відзначатимуть свято в колі сім'ї, передає Прямий.

Новий рік за східним календарем настав 25 січня о 00:03 за київським часом. Це час вважається початком Нового року. Цікаво те, що китайці зустріли не 2020 рік, а 4718-й рік.

Кожен Новий рік в Китаї символізується комбінацією, яка повторюється тільки раз в 60 років. Кожне таке 60-річне коло починається дерев'яним Щуром та закінчується водяною Свинею.

Ця комбінація складається з 12 зодіакальних тварин певного кольору, який відповідає одній з п'яти стихій (вода, земля, метал, вогонь і дерево). Китайський Новий рік 2020 (4718) символізує Щура, стихією якого є метал, а основним кольором року стане білий. Минулий такий Новий рік був у 1960 році.

Саме щур першим постав перед Буддою і вшанувався честі відкривати календар. На Сході щур є символом багатства, чистоти, добробуту та доброчесності.

Щури кмітливі, винахідливі, різнобічні. Але є й негативні якості, наприклад, надмірна імпульсивність. Народжені під знаком Щура люди володіють сильно розвиненою інтуїцією, вони легко звикають до нових людей та зміни обстановки. Зважаючи на те, що вони надто допитливі, наважуються на сміливі авантюри. Але Щури недостатньо хоробрі, тому вони рідко стають хорошими лідерами. А ще вони не вміють керувати іншими. Крім того, вони надто прискіпливі й можуть бути нечемними з іншими. Люди, що народилися під знаком Щура, зазвичай сплять допізна, адже гризуни ведуть нічний спосіб життя.

Як і для наших предків, для китайців Новий рік пов'язаний з початком весни. З пробудженням природи й стартом посівних робіт. Вважається, що у Китайський Новий рік зима зустрічається з весною і починається новий відлік.

Для Піднебесної Новий рік — сімейне свято. Члени родини з'їжджаються з різних куточків світу, щоб разом зустріти початок нового року. Вважається, що у цей час до родинного кола долучаються навіть духи померлих родичів.

В цей час люди ходять в гості, влаштовують пишні застілля. Також часу вистачає для ярмарків, маскарадів, народних гулянь просто неба!

Під час святкування Китайського Нового року люди обмінюються подарунками. Що дарувати, якщо вирішили святкувати? Традиційно китайці обмінюються червоними конвертами з грошима, намистом з монет і мандаринів. Але підійде будь-що, що символізує багатство. Цим подарунком ви бажаєте людині благополуччя і достаток в наступному році.

Перед початком свята в Китаї приступають до традиційного передноворічного прибирання будинків: миють, прибирають і викидають все непотрібне. Таким чином з дому «вимітають» торішні невдачі й запрошують в будинок процвітання та добробут в новому році.

Згідно зі стародавнім китайським міфом, на початку кожного нового року китайці змушені ховатися від чудовиська на ім'я Нянь, який прийшов в перший день свята, щоб розорити всі поселення: з'їсти всю худобу і зібраний урожай, а заодно і декілька селян.

Ще в давні часи китайці одного разу побачили, як страшний Нянь злякався маленької дитини в червоному одязі. Тоді люди вирішили, що монстр боїться червоного кольору, і з того часу під час Китайського Нового року вони одягають щось червоне.

Кожна вулиця та будинок прикрашаються в червоний колір. На вулицях з'являються червоні ліхтарики, з кожної сторони від дверей вішаються парні написи на червоному папері з побажаннями добра і щастя, крім цього китайці з першого до останнього дня святкування підривають феєрверки й петарди, щоб гучним шумом відлякати злих духів.

Схожі новини