Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Авіакатастрофа МАУ: влада Ірану остаточно відмовилась надсилати до України "чорні скриньки" збитого літака

  • 22.01.2020, 17:33
  • 691

"Чорні скриньки" збитого українського літаку МАУ, які Тегеран обіцяв надіслати до України, залишаться на території Ірану, оскільки вони є невід'ємною частиною розслідування.

Їх можуть передати українським експертам лише якщо із розшифровкою пошкоджених бортових самописців лайнера виникнуть складнощі.

Про це заявив доріг і міського розвитку Ірану Мохаммад Есламі, передає ТСН з посиланням на видання Mehr News.

Зокрема, міністр пояснив, що оскільки авіакатастрофа МАУ сталася на території їхньої країни, то розслідуванням має займатися Організація цивільної авіації Ірану, а тому і «чорні скриньки» повинні залишатися в них.

«Чорна скринька — це невід'ємна частина інциденту, і оскільки катастрофа сталася в Ірані, згідно з додатком 13 Міжнародної організації цивільної авіації, Організація цивільної авіації Ірану відповідає за розслідування», — висловився іранський політик.

Мохаммад Есламі допустив можливість передавання «чорних скриньок» іноземним державам, якщо виникнуть якісь проблеми з їхньою розшифровкою. Він також додав, що іранська делегація поїхала до України «для вивчення документів літака».

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс «Тегеран-Київ». На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета «земля-повітря» збила літак МАУ. В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через «людський фактор». Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Схожі новини