Передплата 2024 ВЗ

НАЗК не зацікавилося подарунком Суркіса Баканову за 15 тисяч

  • 21.01.2020, 10:31
  • 545

Національне агентство із запобігання корупції не зацікавилось подарунком, який голова СБУ Іван Баканов отримав від нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Григорія Суркіса під час святкування ювілею останнього.

Про це йдеться у роззслідуванні проєкту «Схеми» (проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший»), передає Українська правда

«Викладена в повідомленні інформація стосовно можливого порушення вимог щодо одержання подарунків ґрунтується на матеріалах журналістського розслідування програми «Схеми: корупція в деталях», які в свою чергу не містять об’єктивних та достовірних відомостей щодо факту отримання подарунку головою Служби безпеки України Бакановим І.Г.

З огляду на викладене вище для вжиття заходів реагування з боку Національного агентства як спеціального уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції за фактами, наведеними в повідомленні, немає підстав", — відповідь НАЗК

У вересні 2019 року Суркіс святкував 70-річчя. На ювілей до нього приїхали глава СБУ Іван Баканов, перший помічник президента Володимира Зеленського Сергій Шефір, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, олігархи Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Віктор Пінчук з дружиною, експрезиденти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, ексглава СБУ Василь Грицак, ексгенпрокурор Юрій Луценко з сином Олександром, експрем’єр Володимир Гройсман та кілька акторів студії «Квартал 95».

Повідомлялося, що Суркіс дарував гостям фоторамки Fendi, вартістю 15 тисяч гривень. Баканов — як і інші гості свята — залишив «Інтерконтиненталь», де було святкування, із жовтим пакетом Fendi в руках.

Після цього ГО «Центр протидії корупції» звернувся до НАЗК з проханням перевірити можливе порушення керівником СБУ антикорупційного законодавства в частині обмеження щодо отримання подарунків.

Але в НАЗК повідомили, що «інформація щодо виду та вартості подарунку є лише припущенням журналістів… і не містить посилань на джерела її отримання» і відмовились ініціювати перевірку щодо Баканова.

Члени ГО сподіваюся, що подарунок голови СБУ перевірить нове керівництво НАЗК.

Згідно з законом «Про запобігання корупції», голова СБУ не може прийняти подарунок, який коштує більше, ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб (близько 2 тисяч гривень).

Схожі новини