Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Велетень не повинен говорити гному: ти для мене загроза", - Сайдік про Росію

  • 20.01.2020, 13:58
  • 578

Експредставник чинного голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік порівняв Росію з велетнем і заявив, що вона хотіла брати участь в переговорах про асоціацію України і Євросоюзу

Про це Сайдік розповів в інтерв’ю російському «Комерсанту», передає Українська правда

«Україна мала в якийсь момент зробити вибір. Я спілкувався з членами делегації ЄС, які вели переговори з Україною щодо Договору про асоціацію. Вони мені говорили: ми стільки разів запитували у росіян: що ви хочете, які у вас конкретні проблеми? І єдине, що чули у відповідь: ми хочемо брати участь в цих переговорах (ЄС і України, — ред). Але це не трикутник! Таких переговорів не могло бути.

Чому є такі дискурси? Чому розвивається протистояння? Велетень не повинен говорити гному: ти для мене загроза. А ось для гнома велетень — загроза. Велетень повинен вселити гному довіру і не вимагати від гнома, щоб той вселив довіру велетню. А що ви робите? В основному велетень кричить, шумить і говорить: якщо ти не зробиш те-то, я тобі відключу це".

На питання, що Росія сприймає будь-який рух колишніх країн СРСР в сторону ЄС як процес, який може закінчитися членством в НАТО, Сайдік нагадав, що членство в ЄС не означає автоматичного членства в НАТО.

Він додав, що «Росія-велетень» нічого не зробила для того, щоб вселити довіру своїм сусідам, які всі менше, ніж вона, тому «ці країни-гноми починають боятися».

Сайдік також розповів, що за часів його роботи начальником департаменту європейської інтеграції в МЗС Австрії він відповідав і за відносини ЄС з Росією.

За його словами, в той час Росії робили багато пропозицій і просили самовизначитися, європейська вона країна чи азіатська, сказати де вона бачить своє місце — в Європі, в Азії, в світі, але РФ так і не визначилася.

Схожі новини