Передплата 2024 ВЗ

Безкоштовні пологи в Україні: експерт розповіла деталі нового етапу медреформи

  • 19.01.2020, 12:15
  • 1 641

В Україні в рамках нового етапу медичної реформи послуги пологових будинків стануть безкоштовними з 1 квітня 2020 року. На кожну породіллю медустановам виділятимуть 8500 грн.

Як працюватиме нова ініціатива, розповіла менеджерка експертної групи «Охорона здоров'я» Реанімаційного пакету реформ Світлана Бубенчікова, передає «Обозреватель». Експертка заявила, що сьогодні не знає жодної пацієнтки, яка народжувала б безкоштовно.

«Логіка розрахунку за послуги, за проліковані випадки буде зберігатися, як на первинці. З квітня 2020 року така структура фінансування працюватиме на вторинній і третинній ланці», — пояснила вона. Бубенчікова зазначила, що на поточному етапі медреформи важливу роль буде відігравати людський фактор: «Є перелік послуг, внесених до пакету медичних гарантій — це одна справа. Ми розуміємо, що є людський фактор — персонал, лікарі… Тут справа і в лікарі, і в пацієнті — наприклад, медик може і не просити хабара, а пацієнт сам його несе».

«Треба бути дуже обережними й уважними. Пацієнту потрібно розуміти свої права — за що заплатила держава, на що він може розраховувати. Лікарю треба прийняти ці правила й налагодити діяльність своєї установи так, щоб оптимально всі витрати, які вони несуть за проліковані випадки, не перевищували, а можливо, були менші за те, що оплачуватиме НСЗУ — щоб бути в плюсі, щоб заробляти», — розповіла експертка. Також Бубенчікова прокоментувала суму в 8500 грн, яку планують виділяти на перелік стандартних послуг — звичайні пологи, кесарів розтин, ліки, палата, щеплення, екстрена допомога й реанімація.

«Всі тарифи, які виставлятиме Національна служба здоров'я, є не просто прорахованими „в середньому“. Рік або більше тривали пілотні проекти в Полтаві й інших регіонах. Буде визначено середній оптимальний тариф для кожної послуги. Завдання медустанов — побудувати свою економіку так, щоб не мати зайвих і необ'єктивних витрат, щоб суми, яку сплачує НСЗУ, було достатньо», — підсумувала вона.

Схожі новини