Передплата 2024 «Добра кухня»

Ексміністр соцполітики спрогнозував затримку виплати пенсій у 2020 році

  • 18.01.2020, 10:14
  • 1 422

Через недолугу роботу уряду Олексія Гончарука в наступному році Україна стикнеться з затримкою виплат пенсій.

Про це повідомив у ефірі «Прямого» міністр соціальної політики у 2016−2019 роках Андрій Рева.

«І що ці зробили? Вони скасували нашу постанову, вони відв’язали від прожиткового мінімуму і сказали, що це в інтересах людей. Тобто фактично розв’язали руки до таких речей, які люди спостерігають люди зараз. І тому цей дволикий, абсолютно неадекватний прем’єр-міністр, який, з одного боку, розказує, що повинен бути прожитковий мінімум 4251 гривня, і вони це записують в бюджет, а потім затверджують його рівно вдвічі меншим, і розповідають, як наші космічні кораблі будуть «бороздить просторы мирового океана».

А я вам скажу, що вони заклали в бюджет такі цифри зараз, що у них в березні місяці будуть проблеми уже з не незахищеними видатками, а із захищеними. Тому що дотацію Пенсійного фонду вони передбачили меншу, ніж вона була в 2019 році. І їм потрібно індексувати пенсії, як це вимагає закон. Так вони заморозили зарплати бюджетникам, заморозили зарплати всім іншим. Відповідно, і бізнес, подивившись на них, зрозумів, що не треба цього робити. Грошей в Пенсійний фонд більше не надійде. І вони стикнуться з тим, що у них будуть проблеми з виплатами пенсій. І я тоді хочу почути, на кого вони тоді будуть спихувати відповідальність за те, що вони зробили.

По субсидіях — на 10,5 мільярдів мінус. В цілому соціальні видатки цей уряд вперше за 28 років скоротив — на 12 мільярдів гривень. І катаються на самокатах і розказують, що ми все виправимо. Їх гнати потрібно в шию давним-давно", — розповів ексміністр.

Нагадаємо, згідно пенсійної реформи в Україні з 2018 до 2028 року пенсії нараховуватимуться по новому. Реформа передбачає поетапне збільшення вимог до страхового стажу. Але у Мінсоцполітики зазначили, що необхідний стаж встигне напрацювати лише половина українців пенсійного віку.

Схожі новини