Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні прогнозують подорожчання овочів: експерти пояснили ситуацію

  • 18.01.2020, 09:34
  • 797

Українські фермери повернулися до роботи після новорічних свят, проте їхні надії на суттєве зростання цін на овочі зазнали краху. Виробники розраховували, що борщовий набір сильно подорожчає ще в кінці грудня завдяки передсвятковому ажіотажу.

Натомість за фактом зростання цін склало лише 10−15%, повідомили аналітики «Інфо-Шувар», передає сайт «Сьогодні».

Вони відзначають, що в цілому в другий тиждень січня борщовий набір в Україні продавався в два рази дешевше, ніж рік тому. Винятком стала тільки картопля, яка коштувала майже на третину дорожче, ніж в минулому році.

Наступного істотного зростання цін фермери тепер чекають у лютому.

«Підставою для таких припущень став сценарій останніх двох сезонів, коли овочі починали дорожчати в другій половині зими. Але на відміну від цих років в 2019 році площі під овочами в Україні розширилися. Тому зростання ціни поки під питанням», — прокоментувала голова департаменту аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона додала, що вагомим чинником залишається те, що при зростанні цін на українські овочі, на вітчизняному ринку досить швидко з'являється імпортна продукція.

«Наприклад, імпорт цибулі з Польщі та Казахстану може початися, як тільки ціни подолають кордон 10−11 грн/кг. Імпорт картоплі почався ще на початку сезону і триває досі», — вважає Гетьман.

Схожі новини