Передплата 2024 «Добра кухня»

Вашківецька «Маланка» встановила загальноукраїнський рекорд

Так, як святкують на Буковині Новий рік за старим стилем, на Василя, мабуть, не святкують більше ніде.

Особливо багата традиціями буковинська «Переберія» у Вашківцях над Черемошем, на яку щороку збираються тисячі гостей не лише з Чернівецької області і всієї України, а мало не з усього світу. І святкують «Переберію» вже невідомо скільки років поспіль. Але саме така забава тут відбувається лише раз на рік — на Маланку!

Історія Маланки у Вашківцях сягає сивої давнини. За леген­дою, власник міста Вашківці барон Петріно, щоб заохотити селян, організував конкурс на кращий карнавальний костюм, а переможцеві пообіцяв бочку пива та звільнення від роботи на барона на цілий рік.

Починається «Переберія» зранку 13 січня. Спочатку пе­реодягаються у театралізовані костюми діти і йдуть колядувати від хати до хати. А ввечері на­стає час для дорослих. Кажуть, завжди переодягалися тільки чоловіки і «водили Маланку» цілу добу — аж до опівночі. Останніми роками переодягаються й жінки.

На Василія уся галаслива пе­реберія із дзвіночками, батога­ми, на конях, фірах, мерседесах роз’їжджає селом, чіпляється до перехожих… І кого тут тільки не побачиш! Від масок Діда і Баби, Ведмедя, Цигана до популярних персонажів шоу-бізнесу, кіне­матографа і політиків. З кожним роком осучаснюють карнавал. Поруч iз Чортом можна побачи­ти якогось вiдомого полiтичного лiдера чи героїню телесерiалу. Не кажу вже про американських полiцейських, бетменiв та iнших «народних улюбленцiв».

Тут не побачите одних i тих са­мих персонажiв навiть у селах по сусiдству. У кожному маланку­ють по-своєму. З’явилися теро­ристи, путани, які «пропонували послуги, не відходячи у кущі», «чесні судді», «політв'язні». Я теж не раз брала участь у «Перебе­рії» у Вашківцях. Пригадую, одна «Маланка», одягнута у розкішний народний старовинний стрій, возила зі собою тачку, на якій стояли магнітофон, з якого гри­міла сучасна попса, і дерев’яна бочка з написом «Баня. Пропо­нуємо масаж і SEX».

Ідучи дорогою у Вашків­цях, треба бути обережним: на мотоциклах, мінітракторцях, «ГАЗелях» і навіть вантажівках перебранці їздять, як «шумахе­ри»: швидко і без правил. Ось козаки везуть сіль, а тут уже розбійники зі свистом мчать, за мить на «кораблі» з піснею «На параходе музыка играет…» поспішають пірати. Усі в одно­му напрямку — до невеличкого ставка. Навколо ставка народу — море, а у ньому… плюскають­ся «маланки», одягнуті у старо­винний вишиваний одяг. Кожна з них має віник — щоб вигнати нечисть. І не страшні хлопцям мороз і холодна вода. Котра «маланка» не може втриматися на ногах — падає просто у кала­баню. Під суцільний регіт важко підіймається і вибігає на берег, розмахуючи мокрим віником, щоб потягнути когось, хто ще не скупався, «в омут с головою». Та як би перебранці не пірнали, не пам’ятають випадку, щоб хтось із «купальників» надбав бодай банальний нежить — вода у ці дні цілюща як для духу, так і для тіла.

Добре, що бодай цього року нарешті встановили загальноукраїнський рекорд. Думаю, «ма­ланкарям» треба було видати та­кий сертифікат ще кількадесят років тому. Бодай за те, що бе­режуть батьківські традиції, не нарікають на брак часу і втому, не скиглять, що настали скрутні часи… Колись Маланку заборо­няли, а вона таки вижила, пере­могла всіх загарбників і навіки залишилася у Вашківцях. Бо тут її земля, тут її веселий народ…

Схожі новини