Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гончарук пояснив величезні премії міністрів та чиновників

  • 15.01.2020, 08:58
  • 986

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук відреагував на величезні премії окремим міністрам та державним чиновникам.

«Багато років в Україні чиновники офіційно отримували по декілька тисяч гривень, а за тіньовими схемами крали десятки та сотні мільйонів доларів або отримували зарплати в конвертах. Їм не потрібна була офіційна висока зарплатня, бо вони, офіційно прибідняючись, за кулісами грабували країну і людей. Українців просто обдурювали. Ми припинили ганебну практику тіньових схем та відкатів в Уряді. Наш Уряд — перший, міністри якого живуть так, як і представники влади у будь-якій цивілізованій країні — на зарплату від платників податків. Дані по зарплатах, які отримують міністри, є абсолютно відкритими», — написав прем’єр у своєму телеграм-каналі, передає UA.NEWS.

Гончарук впевнений, що розмови щодо високих зарплат є маніпуляціями.

«Наразі ми бачимо багато маніпуляцій щодо зарплат працівників Уряду. Прошу не спекулювати цифрами, а розбиратися до кінця. У деяких випадках міністри в грудні отримали з затримкою виплати за декілька місяців. Представники Кабінету Міністрів нададуть деталізацію з поясненнями. Ми розуміємо підвищену увагу до цього процесу, але це — єдиний правильний шлях. Це — невід’ємна складова подолання корупції у владі. Наша принципова позиція — в Уряді не буде корупціонерів і схем. Припинивши схематоз та зробивши міністрам білі високі зарплати, ми долаємо корупційну практику у владі»

Отже, за словами прем’єра, щоб подолати корупцію в Україні, необхідно виплачувати чиновникам гідну заробітну плату.

«Міністри — державні топ-менеджери, їхня робота має відповідно винагороджуватися та, безумовно, на них покладена велика відповідальність за результати їх роботи. Саме тому ми впроваджуємо ключові показники ефективності, за якими будуть оцінюватись результати роботи чиновників з відповідними висновками. Держслужбовці всіх рівнів мають отримувати гідну зарплату, щоб у них не було спокуси зловживати своїм службовим становищем, окрім цього вони мають завжди пам’ятати про невідворотність покарання за посадові зловживання — тільки так влада буде працювати ефективно»

Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що отримує близько 40 тис гривень на місяць. При цьому у керівників «Укрзалізниці» вона «у 20−30 разів більша».

Тим часом середня зарплата офіційно влаштованого працівника зменшилася на 0,4% і склала 10 679 гривень (станом на листопад).

Зарплата Генпрокурора зросла з 37 000 до 93 648 гривень. Посадовий оклад першого заступника Генпрокурора підвищено з 34 000 до 89 326 гривень, а заступник Генпрокурора буде отримувати 86 445 замість 32 000 гривень.

Заступник генерального директора з питань взаємодії із органами державної влади Державного концерну «Укроборонпром» Мустафа Найєм отримав заробітну плату за грудень 2019 року (з премією і надбавками) в розмірі 310 521 гривня, що в 7 разів перевищує його місячний посадовий оклад (43 000 грн).

Спікер парламенту Дмитро Разумков стверджує, що народним депутатам підвищили зарплати всього на 3 тисячі. Що стосується величезних окладів держчиновників, то тут він пообіцяв розібратися.

Схожі новини