Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ заборонив ФОПам витрачати кошти з бізнес-рахунку на особисті потреби

  • 08.01.2020, 12:32
  • 1 381

Постанова Національного банку України, у якій міститься пряма заборона на витрачання коштів з бізнес-рахунків фізичних осіб-підприємців на особисті, не пов'язані з бізнесом, потреби, набула чинності

Її опублікували на офіційному сайті Нацбанку 2 січня 2020 року, передає Громадське

Зокрема, до постанови про порядок відкриття та закриття банківських рахунків додали абзац, у якому міститься заборона на здійснення витрат з рахунку ФОПів на власні потреби.

«За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами», — йдеться у тексті постанови.

Водночас у Нацбанку уточнюють, що використати кошти зі свого бізнес-рахунку ФОП все ще може, переказавши їх на особистий банківський рахунок (не пов'язаний з бізнес-діяльністю).

Зазначимо, що інформація про відповідні зміни до порядку відкриття та закриття рахунків ФОПів з’явилася ще у серпні 2019 року. Тоді у Нацбанку заявили, що відповідні зміни реально нічого не змінять, адже заборона на використання коштів з бізнес-рахунку на особисті потреби діяла й раніше.

«Чинні вимоги Інструкції вже і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність має відкрити у банку окремі рахунки — для здійснення підприємницької діяльності та для власних потреб. Тож і сьогодні фізична особа-підприємець може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької діяльності», — повідомляли у Нацбанку.

Схожі новини