Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові встановили Різдвяного Дідуха

Сьогодні, 6 січня, у місті відбулися урочистості із винесення та встановлення Різдвяного Дідуха. Традиційно, Дідух розташований на пл. Яворського.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Біля Ратуші зібралися очільник Львова Андрій Садовий, депутати, мешканці та гості міста. Опісля, біля шопки колядували, сформували колону та вирушили із маленькими дідухами до місця встановлення великого Дідуха — на пл. Яворського. Маршрут колони пролягав площею Ринок, а також вулицями Беринди і Театральною. А на площі Яворського відбулося завершення формування великого Дідуха.

«Дивлячись сьогодні на цей головний Дідух у місті Львові, пригадую свої перші дитячі спогади. Для нас, для українців, для львів’ян Дідух є символом достатку і надії на те, що Господь й надалі буде прихильним до нас. Сьогодні, гуртуючись біля цієї окраси різдвяної, звернімося до Бога такими словами: „Дай, Боже, нам усім на щастя, на здоров’я на цей новий рік, щоб було краще, як торік. Дякуємо, що дав Різдва Христового діждати, дай же до Богоявління, а від Богоявління до Стрітення, а від Стрітення до Воскресіння, від Воскресіння до Вознесіння кожному чоловіку скільки сам ти призначив віку“. Бо для того Христос Рождається», — сказав о. Михайло Білецький.

«Дорогі львів’яни і гості нашого міста! Хочу привітати всіх нас зі святами. Хочу, щоб сьогодні, на Святу вечерю, кожна родина зібралася вдома за своїм родинним столом. Я б хотів, що ми сьогодні були всі разом, згадали тих, когось сьогодні між нами немає, щоб сьогодні ми запросили до Львова тим, хто на самоті, тому що це велике родинне свято для нашого міста, для України і для всіх українців в цілому світі. Дідух до хати — вся нечисть з хати. Христос Рождається! Бажаю всім добра і любові», — зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Для львів’ян та гостей міста виступали творчі колективи: зразковий дитячий фольклорний ансамбль пісні «Джерельце» при Будинку вчителя, хор «Гомін» та ансамбль «Горгани».

Як повідомили у міському управлінні культури, висота Різдвяного Дідуха становить близько 4 метри. Виготовлений Дідух із соломи та прикрашений різнобарвними стрічками майстрами Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Конструкція, на якій стоїть Дідух, використовується вже кілька років поспіль.

Схожі новини