Передплата 2024 ВЗ

Названо топ-10 головних подій 2019 року в Україні

  • 04.01.2020, 11:58
  • 1 372

Львівський центр інформаційних проблем територій визначив 10 головних подій 2019 року в Україні

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Львівський центр інформаційних проблем територій зазначив, що основне значення мають не окремі події, а процеси, в яких вони відбуваються

«Важливість подій ми розглядаємо відповідно до місця, яке вони займають у процесах, що відбуваються у країні. Події в розумінні зображення процесу розділено на три основні типи: (1) ключова подія (відкриває процес); (2) вузлова подія (позначає зміну напрямку, або вибір); (3) віхова подія (відображає процес, означає певний новий рівень, новий етап проходження процесу)», — зазначили в Львівському центрі інформаційних проблем територій.

В житті кожного народу є періоди дії і періоди накопичення потенціалу. У період дії — реалізовується все, що пришвидшує розвиток. Це період руху вперед. В період накопичення потенціалу для дії, суспільство згуртовується і набирає сил для подальших дій. Відбувається переоцінка ситуації.

В Україні останній період дії тривав у 2014−2019 роках, коли відбувалася активна протидія агресії і захист української державності. Усі зусилля народу були сконцентровані навколо виживання, як незалежної нації. З першим туром виборів президента у 2019 країна вступила у період накопичення потенціалу і переосмислення.

Таким чином, у 2019 році можна виділити наступні найважливіші події, які подаємо в порядку важливості:

1. Ухвалення закону про мову. Ключова подія. Зараз несприятливі умови для реалізації цього закону, проте він є визначальним для розвитку українців на кілька десятиліть. Даним законом завершується період дискримінації української мови, який тривав у різній формі починаючи від Емського указу (1876).

2. Перший тур президентських виборів став вузловою подією, яка на кілька років визначає напрям життя в Україні у політичній сфері. Почався період переосмислення і накопичення сил. Основне завдання суспільства у цей період допомогти зруйнувати все «гниле», що заважало розвитку, і не дати зруйнувати доброго. Необхідно зібратися з силами, щоб бути готовими до наступної дії.

3. Вперше в історії України вищий державний керівник (експрезидент В. Янукович) засуджений за державну зраду. Ключова подія для визначення державної зради і реальності покарання за неї. Подія показує, що ймовірним може бути покарання будь-якого вищого державного службовця за подібні злочини.

4. Ухвалення виборчого кодексу є вузловою подією, яка характеризує ліквідацію формальної демократії. Народ не має жодного прямого та легального способу вибирати своїх реальних представників, які будуть відстоювати його інтереси. Але лишається непрямий (коли депутати і кандидати будуть більше боятися йти проти інтересів народу, ніж йти проти волі партійних керівників) і нелегальний спосіб (акції протесту і тиску).

5. Паризький саміт є вузловою подією. Незважаючи на погані очікування від некомпетентної влади, швидкої капітуляції України не сталося. В. Зеленський та його команда показали, що бояться свого народу більше ніж зовнішніх чинників. Подія демонструє, що легкої здачі України, якої сподівалися ззовні — не буде. Таких змін теперішня влада не здатна, або, навіть, не хоче провести.

6. Парламентські вибори є вузловою подією. З однієї сторони відбулося певне перегрупування сил, однак парламентські вибори виявили внутрішній розкол в команді Зеленського. Створилася монопольна, але не монолітна більшість.

7. Підписання газових угод між Україною та Росією є ключовою подією. Українська влада виявила нездатність відстоювати українські інтереси і йти в руслі проамериканської політики (яка є більш корисною для України у теперішній ситуації) і показала схильність йти у руслі європейсько-російської політики. Влада в геоекономічному плані обрала бажання плисти у русі європейської політики та зробила ставку на європейсько-російські економічні інтереси.

8. Затримання підозрюваних у вбивстві Шеремета без достатніх підстав є віховою подією, яка демонструє спробу використати залежну від президента прокурорсько-судову систему для реалізації владного впливу. Однак ця спроба була занадто жорсткою і недостатньо компетентною.

9. Розведення військ є віховою подією капітулянсько-пацифістської стратегії команди Зеленського.

10. Обмін утримуваними особами напередодні нового року є віховою подією, яка показує неефективність команди президента, яка своїми діями знецінює довіру до судової системи та державного апарату загалом.

Схожі новини