Передплата 2024 ВЗ

Справа "екс-беркутівців": представники родин потерпілих звернулися до ГПУ

  • 02.01.2020, 09:33
  • 585

Представники родин героїв Небесної сотні вимагають змінити склад прокурорів у справі колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", яких обвинувачують у злочинах проти Майдану, зокрема вбивствах активістів.

Про це у Facebook повідомила адвокат родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська.

За її словами, відповідне звернення до Генеральної прокуратури України направили представники родин потерпілих.

«Вчора під ялинку Громадська організація „Родина Героїв Небесної Сотні“ звернулась до ГПУ і комісії з затвердження на адмінпосади — бо на додачу від звільнення обвинувачених, ми під час розгляду клопотання в апеляційному суді ще й втратили в повному складі обвинувачення», — написала Закревська.

Вона зазначили, що прокурорів, котрі належним чином представляли обвинувачення у справі, та решту групи, яка здійснювала важливу роботу щодо підготовки до судових засідань, збирання доказів, «викинули зі справи і замінили на маріонеточних прокурорів».

У зв’язку з цим представники родин героїв Небесної сотні звертаються до комісії з добору керівного складу органів прокуратури з проханнями затвердити на адміністративних посадах Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова. Водночас вони просять не затверджувати Сергія Куцого на посаду начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013−2014 роках.

Окрім того, у генпрокурора Руслана Рябошапки і його заступника Віктора Трепака вимагають:

«Відсторонити від участі у кримінальних провадженнях по справах Майдану і перевести із Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013−2014 роках, Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна. Звільнити з посади керівника департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013−2014 роках Віктора Мисяка, оголосити відкритий конкурс на цю посаду».

Нагадаємо, 29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО. В рамках обміну Україна, серед інших, передала в ОРДЛО обвинувачених у масових вбивствах на Майдані у 2014 році колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» — Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка. Суд випустив їх з-під варти під особисте зобов`язання.

Схожі новини