Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нова транзитна угода: Україна транспортувала до ЄС перші кубометри російського газу за новим договором

  • 01.01.2020, 13:15
  • 500

Новий український оператор газотранспортної системи підписав угоди з усіма суміжними операторами – Польщі, Угорщини, Румунії, Молдови, Словаччини та Росії, і таким чином створено всі необхідні технічні та правові підстави для транзиту газу через українську ГТС з РФ до європейських країн з 1 січня 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба ТОВ «Оператор ГТС України» (ОГТСУ).

«Маємо угоди зі всіма суміжними операторами ГТС. У Брюселі „Оператор ГТС України“ підписав зі словацьким оператором EUSTREAM технічний договір про взаємодію (interconnection agreement) за європейськими правилами з 1 січня 2020 року в точках Будінце та Ужгород-Велке Капушани», — йдеться у повідомленні.

В компанії нагадали, що 30 грудня у Відні ОГТСУ уклав міжоператорську угоду з ВАТ «Газпром», оператором російської газотранспортної системи. Договір про взаємодію суміжних операторів ОГТСУ та «Газпрому» входив до пакету угод, необхідних для продовження транзиту газу територією України до 2025 року.

Станом на ранок 1 січня в ОГТСУ повідомили, що до ЄС вже транспортовано перші кубометри газу за новим транзитним контрактом. «Відтепер уже — за європейськими правилами в міждержавних точках. ГТС працює у штатному режимі», — наголошується у повідомленні.

Генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон повідомив, що опрацьовано всі номінації щодо транзиту у рамках виконання нового договору. «Перша ніч ТОВ „Оператор ГТС України“ пройшла у штатному режимі. Опрацювали всі номінації щодо транзиту у рамках виконання нового договору. Ми довели що спроможні працювати за новими європейськими правилами», — написав він у Facebook.

Схожі новини