Передплата 2024 ВЗ

"СРСР спільно з німцями брутально поділили Польщу", - посол ФРН у Варшаві відповів Путіну

Посол Німеччини у Польщі Рольф Нікель висловив позицію федерального уряду Німеччини щодо заяв російського президента про поділ Польщі Гітлером і Сталіним в 1939 році.

Про це Нікель написав у своєму twitter.

«Позиція федерального уряду Німеччини є зрозумілою: пакт Ріббентропа-Молотова був підготовкою до злочинної наступальної війни гітлерівської Німеччини проти Польщі. СРСР спільно з німцями брав участь в цьому брутальному поділі Польщі», — заявив посол ФРН у Варшаві.

Нагадаємо, 19 грудня на пресконференції Путін заперечив, серед іншого, що пакт Молотова-Ріббентропа став причиною Другої світової війни. Він сказав, що на Польщу напала нацистська Німеччина, а СРСР ввів свої війська, оскільки польський уряд втратив контроль за своїми збройними силами.

Путін також сказав, що Польща використала Мюнхенську угоду 1938 року, щоб реалізувати свої територіальні претензії і відібрати у Чехословаччини Заолжя.

Довідка: 23 серпня 1939 гітлерівська Німеччина і Радянський Союз уклали договір про ненапад. До договору додавався секретний протокол про розмежування інтересів підписантів в Східній Європі. Зокрема, Гітлер і Сталін домовилися про розподіл Польщі.

1 вересня 1939 війська гітлерівської Німеччини вторглися на територію Польщі з заходу, а 17 вересня 1939 року в Польщу увійшли зі сходу радянські війська. Битися на два фронти країна не могла. Її розділ вермахт і частини Червоної Армії відсвяткували спільним парадом в Бресті.

Схожі новини