Передплата 2024 ВЗ

Зеленський відмовився позбавляти Медведчука звання заслуженого юриста України

  • 30.12.2019, 17:14
  • 983

Президент України Володимир Зеленський не задовольнить петицію про позбавлення нардепа від ОПЗЖ, кума президента РФ Володимира Путіна, Віктора Медведчука звання заслуженого юриста України.

Про це йдеться у відповіді глави української держави на петиціюм№ 22/74 442-еп ''Позбавлення Віктора Медведчука звання «Заслужений юрист України», оприлюднену 25 вересня 2019, автор якої виступив з відповідною ініціативою, передає Українська правда.

У Зеленського пояснюють, посилаючись на законодавство, що передбачено два механізми позбавлення державної нагороди. У першому випадку це можна зробити в разі засудження особи за тяжкий злочин за поданням суду. У другому — за здійснення терористичної діяльності.

При цьому рішення про застосування подібної санкції приймається РНБО за пропозицією парламенту, президента, уряду, Нацбанку, СБУ і т. д. і вводиться в дію указом глави держави.

Петиція про зняття звання заслуженого юриста з депутата ОПЗЖ Віктора Медведчука станом на 16 грудня набрала більше 25 тисяч підписів, тому мала бути розглянута президентом.

Згідно з петицією, підставою для зняття звання є те, що, за висновком дослідження, Медведчук, будучи адвокатом поета Василя Стуса, порушив свій професійний обов'язок, фактично відмовившись захищати його в суді.

Крім того в 1985 році Медведчук схожим чином «захищав» дисидента Миколу Кунцевича.

Нагадаємо, Медведчук був призначений адвокатом Стуса в 1980 році. В ході судового процесу, поет відмовився від послуг Медведчука, заявивши, що другий прокурор у справі йому не потрібен. Він був засуджений до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус помер в таборі особливого режиму ВС-389/36 (Росія) 4. вересня 1985 року.

Схожі новини