Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Мін'юсті розповіли, скільки стягнули аліментів і боргів із зарплати у 2019 році

  • 30.12.2019, 12:15
  • 659

Міністерство юстиції стягнула 7 мільярдів гривень боргів по аліментах і зарплаті у 2019 році.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, аліменти стягуються добре, оскільки був введений нормальний механізм їх сплати.

«Аліменти — це зараз найкраще, що стягується в системі виконавчого провадження. Тут не можу сказати, що це наша заслуга. Це заслуга роботи попереднього керівництва міністерства. Була спеціальна програма і законодавчі зміни були тоді введені. Цього було тоді досить, щоб ввести нормальний механізм сплати аліментів «, — сказав міністр.

Малюська додав, що у 2019 році стягнуто 6,5 млрд гривень, але проблема несплати залишається. Також він додав, що цю «ефективну» систему стягнення хотіли б застосувати в інших сферах, але «потрібне політичне рішення».

«Тому вже в 2019 році стягнуто аліментів на суму 6,5 млрд гривень. Це дуже багато. Тобто проблема залишається, але існуючі засоби дозволяють працювати з такою заборгованістю. Крім того, там немає мораторію, тому є ефективна система впливу на боржників, яка працює дуже добре. Наші виконавці дуже б хотіли, щоб такі ж елементи можна було застосовувати і до інших боржників. Але це вже складне політичне рішення «, — заявив він.

Говорячи про зарплати співробітників держпідприємств, Малюська заявив:

«У нас за 2019 рік приблизно півмільярда гривень стягнуто заборгованості по заробітній платі. Значною мірою заважає працювати то, що тут багато боржників знаходяться в державному секторі — комунальні підприємства, підприємства, що знаходяться в різних програмах, тому і кошти не завжди вдається стягнути. Звичайно, є приватні компанії, які заборгували по заробітній платі. Але в основному хронічні борги мають комунальні підприємства «, — сказав міністр юстиції.