Передплата 2024 ВЗ

«Комітет з Національної премії мав би очолити відомий письменник»

Борис Гуменюк і Неоніла Стефурак відмовилися від участі у перегонах на здобуття Шевченківської премії

19 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення письменника Юрія Щербака з посади голови Шевченківського комітету і призначив на неї журналіста, письменника Юрія Макарова. Також він затвердив новий склад Шевченківського комітету, який відразу продовжив терміни висування кандидатур до 15 січня, хоча вони закінчилися ще 31 жовтня.

Першим від висунення че­рез ситуацію в Комітеті з присудження премії імені Тараса Шевченка та навколо ньо­го відмовився письменник Борис Гуменюк. «Виходячи з ситуації, що в Комітеті з присудження пре­мії імені Т. Г. Шевченка та навколо нього, вважаю неможливим своє подальше перебування в спис­ках претендентів на присудження премії 2020 року в номінації „Лі­тература“ з двотомником „100 новел про війну“ і „Вірші з війни“. Письмову заяву про зняття своєї кандидатури подам особисто», — написав Гуменюк.

Вслід за Борисом Гуменюком від участі у перегонах на здобуття Шевченківської премії відмовила­ся письменниця Неоніла Стефу­рак.

У своїй заяві, написаній 24 грудня на ім’я нового голови Шевченківського комітету Юрія Макарова, письменниця пояс­нила, що зробила це «у зв’язку з ситуацією, яка склалася у ново­му Комітеті з Національної премії України імені Тараса Шевченка та навколо нього». У «доповненні» до заяви, яке також оприлюднив Борис Гуменюк, Неоніла Стефу­рак назвала причини, через які вона це зробила. «По-перше, на моє переконання, Комітет з На­ціональної премії, що носить ім’я Тараса Шевченка, мав би очолити відомий письменник, лауреат цієї премії, і таких в Україні достатньо. По-друге, до складу Комітету не увійшов жоден член Національної спілки письменників України. І, по-третє, заява новообраного Ко­мітету щодо продовження терміну висунення кандидатур на здобуття Шевченківської премії до 15 січня — після того, коли список творів було відібрано і опубліковано, — вигля­дає щонайменше дивно.

Варто зазначити, що, за пові­домленням голови Національної спілки письменників України Ми­хайла Сидоржевського, від НСПУ ще в жовтні на запит Міністерства культури було подано кандидатів до нового Шевченківського комі­тету. Це шевченківський лауреат, директор Інституту літератури імені Т. Шевченка Микола Жулин­ський, шевченківський лауреат, голова Всеукраїнського товари­ства «Просвіта» Павло Мовчан, шевченківський лауреат, виконав­чий директор Ліги українських ме­ценатів Михайло Слабошпицький і голова НСПУ Михайло Сидоржев­ський. Жоден з них не був включе­ний до складу нового Шевченків­ського комітету.

Прокоментував ситуацію відо­мий письменник Андрій Кокотюха: «Поставлю щедру порцію дорого­го алкоголю тому, хто чітко і внятно пояснить, нащо мені Шевченків­ська премія. І на фіга вона взагалі. Як впливає на продаж книжок лав­реатів. Що дає лавреату. Чи є гро­ші в бюджеті на Шевченківський комітет і саму премію. Але „нащо вона Кокотюсі“ — справді важливе питання. Може, я дурний і не ро­зумію її епохального значення?». А далі пан Кокотюха резюмує, що продажів ця премія не збільшить. «Жодна премія в Україні продажів не збільшує».

Схожі новини