Передплата 2024 ВЗ

Прокуратура АРК порушила справу через запуск Росією потягів до Криму

  • 25.12.2019, 15:11
  • 762

У відомстві назвали такі дії країни-окупанта грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону пасажирським потягом, який прямував з Санкт-Петербурга до Севастополя. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу прокуратури АРК.

«25 грудня прокуратура А Р Крим зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України компанією „Гранд-Экспресс“, що організувала перевезення пасажирським потягом Санкт-Петербург — Сімферополь, (ч. 1 ст. 332 КК України)», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час досудового розслідування буде надана правова оцінка незаконним діям посадових осіб компанії перевізника, а також незаконному запуску залізничного сполучення між Російською Федерацією та Кримським півостровом.
«Такі дії країни-окупанта грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України, свідчать про нехтування загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права», — наголосили у відомстві.

Як повідомлялося, пасажирський потяг сполученням Петербург-Севастополь незаконно перетнув кордон України незаконно спорудженим Кримським мостом. На залізничний вокзал Севастополя він прибув вранці 25 грудня.

23 грудня президент Росії Володимир Путін запустив рух поїздів по мосту через Керченську протоку. МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неузгодженим візитом президента РФ до анексованого Криму і відкриттям руху по залізничній частині Керченського мосту.

В ЄС назвали це ще одним кроком до примусової інтеграції незаконно анексованого Криму з Росією. Крім того, в Брюсселі зазначили, що міст обмежує прохід суден через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі.

В ООН також відреагували на запуск поїздів по Кримському мосту, зокрема заявили, що необхідно дотримуватися резолюції про суверенітет і територіальну цілісність України.

Схожі новини