Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні набув чинності закон про верифікацію пенсій та інших держвиплат

  • 21.12.2019, 14:58
  • 648

В Україні набув чинності закон про верифікацію пенсій та інших державних виплат.

Напередодні документ опублікували в газеті Верховної Ради «Голос України», передає DT.UA.

Закон повинен регулювати здійснення верифікації та моніторингу державних виплат у країні. Вказується, що це сприятиме розвитку справедливої системи соціального забезпечення, підвищення адресності держвиплат, оптимізації бюджетних витрат шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розміру держвиплат.

Закон визначає повноваження органів, які здійснюють державні виплати, основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб'єктів її надання.

Згідно з законом, верифікація держвиплат здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної платформи шляхом застосування комплексу заходів щодо збирання, проведення аналізу та порівняння параметрів інформації, отриманої від суб'єктів її надання, по кожному реципієнту з подальшим визначенням відповідності інформації встановленим законодавством вимогам, що впливає на визначення права на отримання і розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу встановлює Кабінет міністрів. Перелік виплат, які підлягають верифікації, затверджує орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат, за погодженням із центральними органами виконавчої влади, які формують та реалізують державну політику у сфері надання відповідних виплат.

Визначаються основні етапи верифікації та перелік інформації, яка використовується для верифікації та моніторингу виплат. Крім того, в документі встановлено механізми повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім частини третьої статті 8, яка набирає чинності після впровадження системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів у промислову експлуатацію, і крім частини першої статті 10, яка набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що в листопаді президент Володимир Зеленський ветував і повернув у Верховну Раду закон про верифікацію та моніторинг державних виплат зі своїми пропозиціями.

Схожі новини