Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

72% українців негативно ставляться до Путіна – опитування

  • 19.12.2019, 13:33
  • 498

Меркель за підсумками опитування серед українців вперше за останні 5 років очолила рейтинг світових лідерів, випередивши президента Білорусі Лукашенка.

72% українців негативно ставляться до президента Росії Володимира Путіна та 70% вважають Росію агресором.

Про це свідчать передані УНІАН результати соціологічного дослідження, проведеного групою «Рейтинг».

«За останній місяць зросла кількість респондентів, які вважають Росію країною-агресором щодо України (з 64% до 70%). Протилежної думки дотримуються 21% опитаних. Останніх найбільше на півдні та особливо на сході країни та серед симпатиків партії «Опозиційна платформа — За життя», — йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що 66% опитаних відповіли, що добре поінформовані про саміт у «нормандському форматі», який відбувся 9 грудня в Парижі. З них близько 40% вважають результати проведення саміту швидше успіхом президента України Володимира Зеленського, половина — ані успіхом, ані невдачею. Тільки 7% побачили лише негативні результати.

20% респондентів щось чули про саміт, лише 12% - не знають нічого. Після саміту в Парижі українці покращили своє ставлення до канцлера Німеччини Ангели Меркель (позитивне ставлення зросло з 60 до 69%) та президента Франції Еммануеля Макрона (з 39 до 52%).

В результаті Меркель вперше за останні 5 років очолила рейтинг світових лідерів за оцінками українців, випередивши президента Білорусі Олександра Лукашенка, до якого позитивно ставляться 65% опитаних українців. Ставлення до президента Р Ф Путіна не змінилося: позитивно ставляться 16%, негативно — 72%. Оцінки Макрона та Меркель більш-менш рівномірні за регіональним та електоральним розподілами.

Натомість у ситуації з Лукашенком та Путіним спостерігаються чіткі відмінності: останнім значно більше довіряють на півдні та сході. Симпатики партій «Європейська солідарність» та «Голос» дещо менше довіряють Лукашенку, більше — прихильники партії «Опозиційна платформа — За життя». Останні натомість єдині серед симпатиків парламентських політичних сил, які довіряють Путіну.

***Опитування проводилось соціологічною групою «Рейтинг» протягом 13−17 грудня 2019 року серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,0%.

Схожі новини