Передплата 2024 «Добрий господар»

"Безперервно наближається до нуля": Коболєв про вірогідність підписати контракт з Газпромом

Шанси продовжити контракт з російською компанією “Газпром” щодо транзиту газу територією України до 1 січня дуже невисокі.

Про це у Києві в середу заявив глава НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв, передає УНН.

«Важко передбачити, що буде відбуватись на переговорах з «Газпромом». Сподіваюсь, що новий контракт буде підписано, але, мені здається, що зараз вже можна говорити, що вірогідність підписання транзитного контракту до 1 січня ще якась є, але вона дуже-дуже маленька. У математиці є така концепція «безперервно наближається до нуля», — сказав Коболєв.

Він додав, що: «якщо цього не буде, то я думаю, що у нового оператора, у наглядової ради «Магістральних газопроводів України» буде «чудова можливість пройти випробування великим стрес-тестом».

Як повідомлялося, тристоронні переговори за участю України, Росії та Єврокомісії, на яких обговорюватиметься питання транзиту російського газу через Україну з 2020 року, відбудеться у четвер, 19 грудня.

Нагадаємо, раніше голова «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що до укладення нового транзитного контракту необхідно «вирішити комплекс принципово важливих питань», зокрема — «врегулювання судових спорів між „Газпромом“ і українською стороною, що означає взаємну відмову від претензій і припинення судових розглядів між ПАТ „Газпром“ і НАК „Нафтогаз України“ за контрактами на поставку і транзит російського газу». У НАК у відповідь на вимоги Газпрому для нового транзитного контракту заявили про неможливість «обнулити» або забути арбітражні рішення.

Схожі новини