Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мотиваційний лист для вступу у виші: які зміни чекають на абітурієнтів

  • 18.12.2019, 18:28
  • 830

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який запроваджує мотиваційні листи для вступу до закладів вищої освіти та низку інших нововведень.

За законопроєкт № 2299 проголосував 321 народний депутат, передає пресслужба МОН.

Таким чином вступники зможуть отримати додаткові бали під час конкурсного відбору. Максимальна вага додаткового балу за лист складатиме 1% від загального конкурсного балу. А приймання та оцінювання мотиваційних листів буде відбуватися перед складанням ЗНО.

Також зі вступниками на контракт і на бюджет будуть укладати контракт, у якому йтиметься про права та обов'язки студентів. А випускникам видаватимуть диплом за зразком, який ухвалить виш на вченій раді, замість «диплому державного зразка».

Також законопроєкт передбачає чіткі критерії, за якими оцінюватиметься робота ректорів, зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, а також впровадження дуальної освіти.

Усі ректори, які обиратимуться на посади, будуть підписувати контракти з зазначенням цільових показників ефективності, строками їх виконання та механізмами перевірки. Цільові показники формуватиме Міністерство на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть в пакетах документів на конкурс. Якщо ректор не виконає програму, йому загрожує розірвання контракту.

Ліцензування проводитимуть онлайн через електронні бази. Ліцензувати будуть діяльність вишів на певному рівні вищої освіти та освітню діяльність за спеціальностями для «регульованих професій», зокрема для спеціальностей у правничій сфері, атомній енергетиці, медицині, військовій службі.

Схожі новини