Передплата 2024 «Добра кухня»

Що чекає українців? Відв’язка від прожиткового мінімуму призведе до суттєвого зниження зарплат в Україні - Фріз

  • 18.12.2019, 15:56
  • 808

Відв’язкою заробітних плат від прожиткового мінімуму уряд лишить багатьох українців підвищення оплати праці.

Про це повідомляє Facebook народного депутата фракції «Європейська Солідарність» Ірини Фріз.

«Зрада, або як влада благими намірами прокладає українцям дорогу в пекло. Новорічний подарунок уряду Здавалось би до чого ця ініціатива Мінсоца про прожитковий мінімум.

На конкретному прикладі спробую пояснити. Якщо б Мінсоц пропонував відв’язати від прожиткового мінімуму штрафи чи пеню, то це могло б бути сприйнятним. Але, під прикриттям в’двязки від прожиткового мінімуму, Уряд пропонує від’язати від нього перший тарифний розряд, а відповідно й заробітну плату по ньому.

А тепер приклад: вчитель першого тарифного разряду отримує заробітну плату із розрахунку — чотири прожиткових мінімумів. Нагадую, що в Держбюджеті на 2020 рік закладено прожитковий мінімум у розмірі 4251 грн. Тобто вчитель мав би отримати в наступному році 17 004 грн.

Але від в’язка зарплати вчителя першого разряду від прожиткового мінімуму призведе до того, що у кращому випадку йому нарахують середню заробітну плату, що буде майже втричі менше ніж те, що могло б бути, тобто лише +/- 6000 грн", — написала вона.

«Отже цей законопроект, по-перше, є неконституційним, адже порушує норми Основного закону в частині прав українців і погіршує соціальні гарантії. По-друге, він дозволяє Уряду заморозити заробітну платну державним службовцям, влаштувати ручне регулювання, що може мати ознаки корупційних ризиків. Виходячи з вищевикладеного, звертаюсь до правоохоронних органів та профільного комітету Верховной Ради України щодо недопущення ухвалення цієї законотворчості Кабміну», — додала політик.

Нагадаємо, у Верховній Раді України 18 грудня відбудуться парламентські слухання щодо підготовленого Міністерством соціальної політики законопроєкту про відв’язку низки виплат від прожиткового мінімуму.

Раніше Кабінет Міністрів України погодив ініціативу Міністерства соціальної політики, яка передбачає відв’язку частини виплат від розміру прожиткового мінімуму.

Схожі новини