Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українським письменникам та поетам дозволять використовувати нецензурну лексику та суржик, - мовний омбудсмен

  • 17.12.2019, 10:34
  • 925

У секретаріаті уповноваженого із захисту державної мови буде створено громадську колегію, аби вести діалог із суспільством

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» повідомила мовний омбудсмен Тетяна Монахова.

«При секретаріаті буде створено громадську колегію, оскільки нам потрібен фідбек від громадян. Ми будемо запрошувати до діалогу і мовних активістів, людей, які активно захищають мову, й мовознавців, і письменників, всіх охочих. Навіть якщо людина працює в супермаркеті на касі, але вболіває за долю української мови, — нехай приходить, висловлює свої пропозиції, думки, спостереження. Це має бути діалог із суспільством», — заявила вона.

Монахова пояснила, що уповноважений із захисту державної мови є новою інституцією, і закон передбачає, що призначена особа вступає в повноваження через 6 місяців.

«Ці пів року відводяться на створення секретаріату. За цей час треба зібрати команду, функції якої прописані в законі: ми маємо приймати скарги, розглядати їх, брати участь у судових процесах, тому в нас має бути потужний юридичний відділ. Ми маємо моніторити виконання закону та його ефективність, буде створено аналітичний відділ. Треба здійснювати лінгвістичні експертизи — буде штат кваліфікований лінгвістів», — сказала Монахова.

Уповноважений також пояснила, як реалізуватиметься її обов'язок захищати державну мову «від публічного приниження чи зневажання, від навмисного спотворення державної мови в офіційних документах і текстах».

«Буде чітко прописаний алгоритм, критерій того, чи це навмисно зроблено, чи це мистецтво. Я би радила не панікувати, зрештою, ми сучасні люди й розуміємо, що в мистецтві митцю дозволено все», — сказала вона.

Вона наголосила, що в Україні є плеяда письменників-постмодерністів і поетів-постмодерністів, які вживають суржик і навіть інвективну лексику як художній елемент.

«Скажімо, якщо Сергій Жадан пише вірш, і там є нецензурна лексика, він це робить не для того, щоб образити чи принизити державну мову. Він митець, він так бачить. Але інша річ — якщо до мікрофона виходить людина і починає стверджувати, що українська мова — це ніяка не мова, це діалект якоїсь іншої мови, вона негідна обслуговувати сфери життя, і подає оціночні судження, які ображають українську мову», — заявила мовний омбудсмен.

За її словами, у кожному випадку має здійснюватися лінгвістична експертиза.

«Якщо це стосується мистецтва — це одна історія, а якщо у когось на меті образити почуття людей, які говорять українською мовою, і державну мову взагалі, то це абсолютно інша історія, і ми будемо вживати всіх заходів, передбачених законом», — сказала Монахова.

Нагадаємо, одіозний депутат президентської партії «Слуга народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про визнання мовного закону таким, що втратив чинність.

Схожі новини