Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Творці ляльки Барбі звинувачують українську компанію у плагіаті і вимагають мільйон гривень у суді

  • 17.12.2019, 10:15
  • 2 053

Американська компанія Mattel Inc., яка виробляє відомі ляльки Барбі, подала до суду на виробників - української.

У США стверджують, що українці майже на 100% відтворили відому ляльку, зокрема, її скульптуру 1999 року. І цим порушили авторське право. За це вони вимагають відшкодування у мільйон гривень та припинення виробництва. Українські дизайнери твердять, що нічого не крали, а просто стали гідними конкурентами.

Про лялькову війну дивіться у сюжеті ТСН.

Лялька Ася у магазинах України вже шість років. Позов надає ТСН її виробник. Представники позивача дати коментар журналістам відмовились. У позові пишуть, що українці відтворили скульптуру голови Барбі, посилаючись на висновки експертизи. За нею голови ляльок майже ідентичні та відрізняються лише тінями й вухами.

«Ми категорично заперечуємо, що цей об'єкт є скульптурою, котра є твором мистецтва. Насправді, це просто ідея, яка втілена в макеті. Ідея, відповідно до законодавства, не захищається і будь-хто може створювати будь-які ідеї», — пояснює адвокат відповідача.

Творці Асі також доводять, що їхня експертиза свідчить про суттєві відмінності із лялькою Барбі.

«Вони мають різний овал обличчя, розмір очей, усмішку, висоту лобової частини. Вони різні й у профіль. Ми бачимо іншу лінію підборіддя, вушні раковини. Навіть немає відтворення», — каже Сергій Клейменов, директор компанії.

Крім того, дизайнери Асі переконують, що вона має більш слов'янське обличчя. І кажуть, що різниця між двома ляльками чітко помітна.

«Ми маємо щось своє і якщо нас помітили то це вже — рівень. Тобто, ми робимо все правильно», — зауважує дизайнерка Анастасія Довгань.

Експерти кажуть, у разі, якщо буде доведено, що макет голови ляльки не скульптура, тоді прецедент буде вичерпано. Хоча рішення все ж має ухвалити суддя.

«Якщо назвали це скульптурою, треба довести протилежне. Порушення права на цей твір може бути, якщо він копіюється загалом або його частина чи фрагмент, який має оригінальність. Українська компанія має довести, що вона розробляла на основі своїх макетів. Має бути завдання чи креслення», — зазначає фахівчиня. Б

Ася коштує від 80 до 300 гривень. Барбі від 300 і вище. У крамницях кажуть, що Барбі все ж розкуповують краще і конкуренції ляльок не бачать.

Схожі новини