Передплата 2024 «Добрий господар»

"Як трактувати цю всю вакханалію?"- Олег Синютка прокоментував проект закону про децентралізацію

Цей закон нагадує путінські закони, де з безправних і багатих ресурсами територій викачують гроші для Кремля

Про це написав на своїй сторінці у Facebook ексочільник Львівщини, народний депутат України з фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка.

«Я чи не єдиний народний депутат 9-го скликання, який до того, як стати парламентарем, очолював місцевий орган влади. Я знаю, що таке децентралізація, і для чого вона потрібна людям на місцях, — стверджує Олег Синютка. — Чого не скажеш про тих депутатів, на яких розраховує Офіс Президента для підтримки нового закону про так звану «децентралізацію».

Нардеп від «Європейської Солідарності» переконаний, що люди, які прийшли до влади, які не знають, чим живуть громади на місцях, нічого не зробили для людей на місцях, взялися узурпувати владу на місцях.

«Успішність громад, успішність розвитку міст були наслідком успішності влади на місцях, яка мала і кошти, і повноваження.

Від кого тепер залежить успішність громад, якщо всім керуватиме зовсім «ліва» людина з широкими повноваженнями? Точніше не керуватиме, а заважатиме громадам", — запитує Олег Синютка. — Про яку децентралізацію ви кажете, якщо тепер все вирішуватиме якийсь «смотрящій» з кварталу, призначений корупційно, кулуарно".

Ексголова Львівської облдержадміністрації порівняв проект президентського закону щодо децентралізації з «путінськими законами, де з безправних і багатих ресурсами територій викачують гроші для Кремля, а люди на цих багатих ресурсами територіях живуть в хлівах з туалетом на вулиці.

Щось подібне реалізовує і ця влада, яка прийшовши на короткі терміни, нічого не зробивши для людей за пів року, взялася перекроювати Конституцію за путінськими лекалами".

Аналогії з російською ситуацією Олег Синютка вбачає навіть у назвах територіальних одиниць, передбачених проектом закону. «Чомусь „випадково“ назвавши райони округами (за моделлю з Росії), чомусь „випадково“ передбачивши наділення особливим статусом територій голосами монобільшості, чомусь „випадково“ виключивши Севастополь з Конституції України. Чи не випадково?», — пише він.

«І як трактувати цю всю вакханалію, згідно з Кримінальним Кодексом, якщо Україна в межах законопроекту втрачає Севастополь, а статус окремих регіонів визначатиметься механічним натисканням кнопок?», — резюмує народний депутат з фракції «Європейська Солідарність».

Схожі новини