Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Друзі та знайомі підозрюваних у вбивсті Шеремета пригадали їхні алібі

  • 14.12.2019, 09:34
  • 1 287

У справі вбивства журналіста Павла Шеремета наразі п'ятеро підозрюваних. Окрім Юлії Кузьменко, Андрія Антоненко та Яни Дугар, є ще подружжя волонтерів Владислав та Інна Грищенки.

Схеми і зв'язки цих осіб оприлюднили в МВС, але у ці звинувачення друзі та колеги підозрюваних не вірять. Вони намагаються згадати усе, що робили разом з ними у липні 2016, йдеться у сюжеті ТСН.

Діджей та рок-музикант Сергій Кузін показує свій кліп, в якому знімався його друг гітарист Андрій Антоненко. Кузін шокований, що від учора Антоненка підозрюють у вбивстві його іншого друга та земляка Павла Шеремета.

Разом з Антоненком Кузін не раз був і на фронті, разом були в окопах і розважали бійців. Між собою називали це музичним волонтерством. Більш відомий як Рифмастер, саме Антоненко написав неофіційний гімн сил спецоперацій. Рік тому Антоненко став пресофіцером спецслужб. Військові спецпризначенці офіційно висловилися на його підтримку.

Сам підозрюваний під час обшуків казав, що не пам'ятає, що робив у липні 2016 року. Своєю чергою, Кузін пам'ятає добре: у день вбивства Шеремета вони разом з Рифмастером намагалися організувати благодійний концерт просто неба, але дощ завадив. «Увесь день 20 числа він був у русі разом з нами, шукав майданчик, щоб відіграти концерт», — каже Сергій Кузін.

Волонтерка Леся Литвинова була головною організаторкою того концерту. З нього, до речі, майже не лишилося фото. Дві світлини з небагатьох в соцмережі є на сторінці волонтерки та хірургині Юлії Кузьменко. На зображенні Рифмастер опісля благодійного вечора з її сином. У день вбивства Шеремета вона теж постила світлини, де дитина бавиться з собакою, а ще засуджувала вбивства журналістів — вимагала шукати «ту цинічну тварюку, яка їх здійснює».

Напередодні Юлії висловили підозру, начебто вона — людина, яка підклала вибухівку під машину Павла Шеремета. За версією слідства, жінка разом з Антоненком — на відео, яке оприлюднила поліція. «Все, що відбувається зараз, разом із затриманням, разом з розповідями, що ось вона, вбивця, без доказової бази, але на всю країну. Це пекло», — каже волонтерка Леся Литвинова.

Пацієнти Юлії Кузьменко — маленькі діти, що мають хворі серця. Вона лікує їх ендоваскулярним методом — тобто робить операції без розрізів. Щороку проводить близько 200 операцій. Крім того, займається наукою — пише докторську дисертацію.

Колеги з різних регіонів відмовляються вірити у винуватість Юлії. «Ну це як грім серед ясного неба. Вона пішла підкладати бомбу? Лікарка, яка. Ні, я це не можу прийняти», — каже хірург Богдан Черпак.

Улітку 2016 року в 66-му військово-польовому шпиталі, на режимному об'єкті під час вбивства Павла Шеремета проходила службу Яна Дугар, яку підозрюють у розвідці об'єктів в справі вбивства Шеремета.

Від третього червня 2016 року до 26 вересня Яна перебувала на посаді медично-операційної медсестри. Є журнал, де вона бере участь в операціях медичного госпіталю. Вона не їздила нікуди, взагалі не виходила з військової частини", — каже медична координаторка у зоні АТО Оксана Корчинська.

Наталя служила разом з Яною у шпиталі. Переконує, що на відео не Яна. «Госпіталь був закритого типу. Ми перебували постійно на місці, були в нас перевірки особового складу, шикування щоденне. Яна була щодня», — згадує молодша медична сестра 66-го мобільного госпіталю Наталія Садова.

Інша колега, старша медсестра Ірина, і досі зберігає на флешці графік липневих чергувань, де чітко видно, що Яна в цей період мала бути на роботі. «Вона була поруч зі мною. Ми разом проводили зустріч. Я на той момент була старшою сестрою хірургічного відділення. Вона була просто медсестрою в моєму підпорядкуванні. На той момент вона перебувала в 66-му Київському госпіталі», — розказує.

Знайомі Яни наполягають, що вперше у Київ вона потрапила лише у 2017 році. Екскурсія столицею стала для неї подарунком волонтерів за роботу в шпиталі.

Чи можуть бути ці думки та спогади, що є в сюжеті, свідченнями або алібі для підозрюваних у справі Шеремета? ТСН звернулася до Нацполіці, і там пообіцяли ретельну перевірку всіх свідчень.