Передплата 2024 «Добра кухня»

Кабмін подав у парламент законопроєкт про неповернення ПриватБанку Коломойському

  • 11.12.2019, 20:05
  • 778

Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх екс-власникам

Відповідний документ вніс у Верховну Раду Кабінет міністрів.

Наразі текст законопроєкту ще не опублікований на сайті парламенту, але є в розпоряджені Економічної правди

Проект закону під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи» змінює законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку.

В тому числі, документ передбачає нововведення, які стосуються ситуацій, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку.

Такі зміни вносяться до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Зокрема, виходячи із змісту документу, багато змін було внесено у статтю 41, 41.1 згаданого закону. Саме відповідно до зазначеної статті 41.1 «Приватбанк» був виведений з ринку.

За даними співрозмовника в Кабміні, саме зміни до цієї статті передбачають заборону для власників неплатоспроможних банків отримувати фінансові установи назад у власність.

Разом з тим ЕП не знайшла у внесених до статей змінах прямої заборони на повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам. Це питання потребує окремого юридичного тлумачення.

Серед інших новацій закону.

— Переписаний розділ про істотну участь в капіталі банку та його структуру власності. Все досить жорстко і під контролем НБУ. Детально прописаний порядок набуття/збільшення істотної участі. Якщо збільшення/набуття істотної участі не було погоджено з Нацбанком, він може тимчасово позбавити такого власника використання права голосу та/або вимагати відчуження відповідних акцій банку.

— Прописуються зобов’язання банків дотримуватися нормативів НБУ — ліквідності, капіталу та інше.

— НБУ отримує право вимагати зміни склади раду або правління банку, якщо НБУ вважає що ці особи неефективні. Керівники банків зобов’язуються запобігати появі конфлікту інтересів.

— Банк зобов’язується визначати пов’язаних осіб до здійснення операцій з ними. НБУ при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов’язаних осіб.

— Уточнюється поняття банківської таємниці: рішення про визнання банку неплатоспроможним є банківською таємницею. Прописуються умови поширення інформації, яка відноситься до банківської таємниці. Розкриття банківської таємниці Нацбанком можливе у трьох випадках: на запит фізособи, на запит юрособи (за певних обставин), за рішенням суду.

В процесі оскарження рішення НБУ позивач має право на компенсацію заподіяних йому «реальних збитків».

Схожі новини