Передплата 2024 «Добрий господар»

У Міноборони заявили про високу ймовірність зриву домовленостей "Нормандського саміту" щодо Донбасу

  • 10.12.2019, 19:12
  • 562

Процес урегулювання миру на сході України буде не швидким, зберігається велика ймовірність зриву домовленостей на будь-якому з етапів, в тому числі й домовленостей по Донбасу.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Загороднюк на своїй сторінці в Facebook.

Політик зазначив, що Україна показала всьому світові, що буде боротися за повернення своїх територій, в тому числі на дипломатичному фронті.

Він також оприлюднив наміри української делегації на «нормандському саміті»:

1. Повне, всебічне та безстрокове припинення вогню на сході України, яке повинно відбутися до кінця 2019 року.

2. Розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з можливістю здійснення цілодобового моніторингу. Це значно ускладнить можливість проводити обстріли вночі.

3. Домовилися про три нові ділянки розведення до березня. Розведення по всій лінії, як хотіла Росія, не буде. Важливий момент: ці три ділянки мають стати гуманітарними зонами, що дадуть можливість облаштувати переходи та переїзди й поліпшити життя людей в зоні розмежування. Маємо тепер визначити найоптимальніші варіанти.

4. Обмін полоненими до кінця 2019 року. За принципом «всіх на всіх». Було погоджено необхідність уточнити повні списки та надати повний і безумовний доступ представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб.

5. Продовжити дію закону про особливий статус Донбасу. Конкретної дати проведення виборів на Донбасі немає.

6. Провести наступну нормандську зустріч за 4 місяці, у тому числі обговоривши політичні і безпекові моменти, у тому числі в контексті організації виборів.

Він підкреслив, що процес не буде швидким. Крім того, є велика ймовірність зриву домовленостей на будь-якому з етапів.

Схожі новини