Передплата 2024 ВЗ

ЗМІ розповіли про секретний ядерний вибух під Харковом 47 років тому (відео)

У Харківській області, для гасіння пожежі на газовій свердловині біля села Хрестище, підірвали ядерну бомбу

Це трапилося 1972 року, — повідомляє ТСН.

Радянські власті вирішили провести експеримент з атомною зброєю, коли на газовому родовищі в Харківській області почалася пожежа.

Підземний ядерний вибух, який повинен був загасити вогонь, готували в Москві, під наглядом КДБ, в умовах надзвичайної секретності, а подробиці операції досі зберігаються в Росії під грифом «державна таємниця».

Безпосередньо перед вибухом місцевих жителів вивезли на відстань семи кілометрів від місця проведення експерименту. Однак все пішло не за планом — вибух буквально «вирвався» назовні атомним грибом.

«Нас сильно трусонуло. Там було велике начальство з Москви, Києва і Харкова, стояли вертольоти,"Волги»… вони були в курсі, що це за хлопок, тому всі почали розбігатися. А нам ніхто нічого не говорив", — розповів один з очевидців події.

Всього через півгодини після підриву ядерного заряду селян повернули додому. Вони пили воду з отруєних радіацією колодязів, їли овочі з заражених городів, пасли худобу на опроміненій землі. Пізніше до місця пожежі почали їздити туристи, а місцеві школярі любили гратися там після навчання.

В результаті, в перші тридцять років після вибуху в найближчих селах кількість онкохворих різко зросла. До початку двохтисячних близько півтори тисячі осіб в околицях вибуху померло від раку, заявили місцеві лікарі.

В результаті газовий факел загасили ліквідатори, яких місцеві називали «бригадою смертників». У процесі гасіння пожежі загинуло 11 ліквідаторів.

«Ми були проти (вибуху — прим.ред.), Пропонували свій варіант. Але Брежнєв і Косигін підписали і дали команду. Там були люди, які були дуже зацікавлені в результатах ядерного вибуху в густонаселених районах, писали дисертацію про це», — розповів ліквідатор Володимир Краснокутський.

На фото: Ядерний вибух на Харківщині

Схожі новини