Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Окупанти планують зробити російську єдиною "державною" в ОРДО

  • 02.12.2019, 16:58
  • 580

Так званий "глава" самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін запропонував позбавити українську мову статусу державної і зробити російську єдиною "офіційною мовою" на контрольованій бойовиками території.

Про це повідомляє Українська правда з посилання на російське агентство ТАСС.

«Глава ДНР Денис Пушилін Денис Володимирович пропонує внести зміни до статті 10 Конституції Донецької народної республіки, визначивши статус російської мови як єдиної державної в республіці. Дана необхідність обумовлена ​​інтенсивним інтеграційним процесом ДНР з Російською Федерацією», — сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що Пушилін вніс на розгляд так званого «парламенту» бойовиків законопроект, який передбачає збереження норми про обов'язкове вивчення російської мови як державної.

При цьому українська, як і мови інших народів регіону, буде викладатися з урахуванням побажань батьків і можливостей освітньої організації.

«Виняток української мови з числа державних не применшує його значущості і не порушує прав громадян ДНР, зокрема, на використання української мови як мови приватного спілкування», — повідомили в так званому «парламенті».

Нагадаємо, у липні 2019 року в Україні набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон закріпив, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська — і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Як відомо, зустріч «нормандської четвірки» відбудеться 9 грудня.

Схожі новини