Передплата 2024 ВЗ

Не тільки фігура. Вчені довели, що зайва вага змінює структуру мозку

  • 02.12.2019, 20:15
  • 705

Дослідники виявили на результатах ряду томографій мозку ознаки ушкоджень, які можуть бути пов’язані із запаленням в мозку підлітків, які страждають ожирінням.

Ці дані свідчать про те, що захворювання викликає запалення в нервовій системі, яке може пошкодити важливі ділянки мозку, повідомляє nv.ua.

Нові розробки в МРТ, такі як дифузійно-тензорна візуалізація (DTI), методика, яка відстежує дифузію води вздовж мозкових трактів білої речовини, що несуть сигнали, дозволили дослідникам безпосередньо вивчити це пошкодження.

У новому дослідженні дослідники порівняли результати DTI у 59 підлітків з ожирінням і 61 здорового підлітка у віці від 12 до 16 років. З DTI дослідники вивели міру, звану фракційною анізотропією (FA), яка корелює зі станом білої речовини мозку. Зниження FA вказує на збільшення пошкодження білої речовини.

Результати показали зниження значень FA у підлітків з ожирінням в областях, розташованих в мозолистому тілі, пучку нервових волокон, який з'єднує ліву і праву півкулі головного мозку. Зменшення FA також було виявлено в середній орбітофронтальній звивині, області мозку, пов’язаної з емоційним контролем і схемою винагороди.

«Зміни мозку, виявлені у підлітків з ожирінням, пов’язані з важливими регіонами, такими, що відповідають за контроль апетиту, емоцій і когнітивних функцій», — говорить співавтор дослідження, медик Памела Бертолацці.

Цей тип ушкоджень пов’язаний з деякими запальними маркерами такими, як лептин, гормон, що виробляється жировими клітинами. Він допомагає регулювати рівні енергії і запаси жиру. У деяких людей, які страждають на ожиріння, мозок не реагує на лептин, змушуючи їх продовжувати їсти, незважаючи на достатній або надлишковий запас жиру.

Доктор Бертолацці зазначила, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи є це запалення у молодих людей з ожирінням наслідком структурних змін в головному мозку.

У майбутньому дослідники збираються повторити МРТ головного мозку у цих підлітків після багатопрофільного лікування для зниження ваги, щоб оцінити, чи є зміни головного мозку оборотними чи ні.

Схожі новини