Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Діти кричали не своїми голосами": на Тернопільщині священник напідпитку сильно побив дружину

  • 02.12.2019, 09:40
  • 1 323

Від домашнього насильства, за даними ООН, в Україні потерпає кожна п’ята жінка. Про насильство за дверима квартири говорити не заведено, бо це нібито соромно.

Усім це втовкмачували десятиріччями, називаючи все «побутовими сварками», від яких щороку гине близько 600 жінок.

Проблема ця насправді — планетарного масштабу. Тому ще 2000-го 25 листопада ООН оголосила Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Боротьба ця добралася нарешті й до столиці України: цього місяця суд у Києві підписав перший вирок за домашнє насилля, йдеться у сюжеті ТСН.

Це сталося вночі. О третій годині. Мар’яна Коротшецька спала в кімнаті з дітьми із височенною температурою, бо застудилась. Як раптом вдерся він п’яний і почав кричати. «Почав мене тлумити у стіну. Він каже, яка ваша мама, чому ви її любите? І брав мене за волосся, бив об стіну і каже: Ти таку маму любиш? От ти ще любиш маму? Діти просто втекли на крісло, діти просто кричали не своїми голосами», — пригадує жінка.

Якимось дивом, Мар’яна вирвалася з кімнати. Від болю та страху — в чому була — побігла до подруги. Уже там вона викликала поліцію. Правоохоронці вгамували чоловіка. Жінка забрала дітей та пішла, а її чоловік-священник заявив, що і пальцем не чіпав, а його дружина нібито програє в азартні ігри весь сімейний бюджет.

Таке й справді буває, каже зірка кіно і телебачення Маша Єфросиніна, коли жінки навмисно провокують своїх чоловіків, щоби виставити їх домашніми тиранами. Упродовж двох років вона є Послом ООН із народонаселення і займається гендерними питаннями, зокрема, й домашнім насильством. «Серед жінок також є дуже сильні психологічні кривдники. Жінки може і не б’ють своїх чоловіків, але можуть їх доводити так сильно психологічно, що на гарячу лінію іноді поступають такі дзвінки від чоловіків. Цей тиск, який жінки зараз здійснюють на своїх чоловіків, приводить до страшенних, навіть суїцидальних дій», — розповіла Маша Єфросиніна, телеведуча, почесний посол ООН з питань народонаселення.

Отець Володимир божиться, що саме він є жертвою, але не може розлучитися з поганою дружиною. «Я не можу. Я — воїн Хрестовий, розумієте. Як я можу розлучитись? Подати на жінку звіт? Я мушу ту ціну — це ж мої діти, моя жінка. Я не можу піти і подати на жінку до суду», — сказав отець Володимир, чоловік Мар’яни.

Однак випадків, де кривдником є справді жінка, набагато менше ніж навпаки. І вірити на слово не можна навіть христовому воїну. Принаймні односельці розповіли, що панотець був уже одружений та навіть дитину від першого шлюбу має. Та й на гроші грає він сам. Виявилося, що знущатися батюшка почав п’ять років тому. Побив так, що вона відразу подала на розлучення, але потім заяву забрала. Жінка залишилася заради родини та дітей. Жінка каже, що на неї тиснули рідня чоловіка, селяни та парафія.

Але цього разу терпець урвався. Уперше за 5 років зняла побої. «Інформація про домашня насильство в цій родині поступала до поліцейських вже неодноразово. Останній раз поліцейські виїжджали на їхній тяжкий сімейний скандал у липні 2019-го. І минулої п’ятниці на суботу був також виклик в цю родину», — заявив речник ГУ НП у Тернопільській області Сергій Крета.

Священнику загрожує два роки в'язниці.

Насильство над жінками — тема болюча. За підрахунками ООН, кожна п’ята жінка в Україні потерпає від домашнього тирана. Здебільшого лупцюють жінок чоловіки. Розірвати таке подружнє життя розповідає, Маша Єфросиніна, справді страшно, але треба, бо діти, які це бачать, повторюватимуть ваші сценарії в своєму житті. «Якщо вас образили один раз — вас образять вдруге і втретє. Ви можете це припиняти — закон зараз на вашому боці — викликайте поліцію, звертайтеся, пишіть, будь ласка», — додала телеведуча.

Від початку цього року в Україні почав діяти закон, який захищає жертв сімейного насильства. Він розділяє насильство на чотири види: фізичне, сексуальне, психологічне й економічне. «Щодо економічного насильства — це може бути позбавлення житла, одягу, їжі. Позбавлення коштів, вилучення документів, заборона працювати, наприклад, або примушування до роботи. Психологічне — це певні словесні образи, залякування, вони можуть бути, як усними, так і письмовими, у вигляді повідомлень на телефон», — повідомила заступник міністра МВС України Катерина Павліченко.

Із фізичним та сексуальним — звісно, простіше. Тут, як-то кажуть, знущання видні на обличчі. І вироки за новим законом уже є — перший був в Одесі, потім на Миколаївщині, тепер є у Києві.

Максимальне покарання — два роки. Але перед тим терміном Закон дає можливість кривднику варіанти легші — якщо не бив, спочатку складають адмінпротоколи. З’явилася така санкція як припис — не наближатися. Тобто, тирана можуть вигнати з будинку на певний час.

На третій раз — точно кримінал. Допомагають реалізувати це все спеціальні поліцейські, які пройшли додаткове навчання і входять до складу мобільних груп. Цей проект насправді запровадили кілька років тому і він мав назву «Поліна». Сьогодні такі групи працюють у всіх обласних центрах. Від початку року зафіксовано 115 тисяч звернень. Цифра зросла порівняно з минулим роком на 20%, що означає довіру системі. Потрібно лиш набрати 102, а далі вже діє розроблений алгоритм.

В окремій кімнаті повідомлення перехоплюють спеціалізовані диспетчери, які й скеровують екіпаж мобільної групи

Наразі в Україні домашні тирани вбивають близько двох жінок на добу. Тож не будьте байдужими і прислухайтеся: чи раптом у вас зараз ніхто не кричить за стіною.

Схожі новини