Передплата 2024 «Добрий господар»

Європарламент оголосив в ЄС "кліматичний надзвичайний стан"

  • 28.11.2019, 16:58
  • 552

Європейський парламент у четвер, 28 листопада, оголосив "кліматичний надзвичайний стан" в Євросоюзі.

За відповідну резолюцію проголосували 429 євродепутатів, 225 висловились проти. Європарламент закликав Єврокомісію та держави-члени ЄС вживати більше заходів для захисту клімату, передає DW.

Під час обговорення проєкту резолюції консервативні депутати, зокрема, з Німеччини критикували вживання словосполучення «надзвичайний стан». Утім, їхня пропозиція використати формулювання «невідкладна необхідність захисту клімату» не була підтримана більшістю.

У Європі понад тисяча адміністративних одиниць оголосили «кліматичний надзвичайни стан», зважаючи на наслідки змін клімату, і таким чином закріпили захист довкілля як пріоритет для роботи місцевих органів влади. Так, у вересні відповідне рішення ухвалив парламент Австрії. В Німеччині такі рішення ухвалені владою 43 міст, зокрема Кельна, Констанца, Лейпцига та Вісбадена. У 2019 році до цього руху долучились також міста Ірландії, Португалії та Франції.

У світі першими кліматичний надзвичайний стан оголосили міста в Австралії (2016 року), США (2017 року) та Канаді (2018 року).

У Німеччині у 500 населених пунктах на 29 листопада заплановане проведення чергової акції руху FridaysForFuture. Організатори очікують сотні тисяч учасників.

З 2 до 13 грудня у Мадриді відбудеться цьогорічна Кліматична конференція ООН.

Схожі новини