Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львівському палаці мистецтв відкрилася виставка відомого угорського митця Мікші Рота «Забарвлене сонячне світло»

Виставка демонструє ескізи вітражів авторства Мікші Рота.

Свого часу він був засновником і керівником найбільш інноваційної угорської майстерні вітражного та мозаїчного мистецтв у стилі «модерн», і водночас керівником найпродуктивнішої угорської майстерні, заснованої 1885 року.

Мікша Рот був найвідомішим митцем вітражного й мозаїчного мистецтва у стилі «модерн». Серце майстра перестало битися 1944 року, але його роботи назавжди залишаться на історичних пам’ятках Угорщини. До речі, всесвітньо відомий бренд «Тіффані» бере свій початок саме від робіт Мікші Рота.

Професію малювання на склі Рот набув у майстерні свого батька, а потім у навчальних поїздках за кордон. Наприкінці ХІХ століття Рот заснував перший незалежний «інститут вітражистів». Спочатку творив в стилі історизму, потім у стилі «модерн» і «арт-деко». Рот отримав численні національні та зарубіжні відзнаки: 1898 року його нагородили Державною золотою медаллю в галузі декоративно-прикладного мистецтва, 1900 року — срібною медаллю на Всесвітній виставці у Парижі. Також Рот одержав та золоті медалі на Всесвітніх виставках у Турині й Сент-Луїсі.

Вітражі угорського митця прикрашають у Будапешті будівлі парламенту, Угорського національного банку, Музичної академії, інші громадські й житлові будівлі. Мікша Роша отримав звання лицаря ордену Франца Йосифа, а король Італії нагородив його золотою медаллю за інновації у мозаїчній техніці.

Відкриття виставки Мікші Рота у Львові відбулося за участі Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бугойло, почесних консулів держав, акредитованих у місті Лева, представників національних товариств Львівщини.

На фото: роботи Рота Мікші, які експонуються у Львівському палаці мистецтв.

Фото авторки

Схожі новини