Передплата 2024 ВЗ

Новий рік-2020: експерти розповіли, у скільки українцям обійдеться святковий стіл

  • 24.11.2019, 11:58
  • 1 395

Новий рік та Різдво все ближче, експерти розповіли, скільки грошей цього року українцям доведеться витратити на традиційний новорічний стіл.

На думку економічних експертів, у порівнянні з минулим роком, Новий рік обійдеться українцям не набагато дорожче — приблизно на 7%, розповідає Вести.

«Інфляція за підсумками цього року складе максимум 7,3%. Якщо раніше у нас були передумови не довіряти даним офіційної статистики, то зараз ми проводимо власні підрахунки, і вони в цілому збігаються. Дійсно, ціни ростуть більш повільними темпами. Наприклад, за підсумками 2018 року інфляція була 9,8%, до цього — 13,6% «, — сказав глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин переконаний, до кінця року якихось сильних коливань цін не передбачається. А тому запасатися деякими продуктами заздалегідь, як багато хто робить за звичкою, сенсу немає: «Звичайно, у нас є лідери, які показали космічний ріст в ціні: наприклад, картопля або деякі овочі. А ось ціни на м'ясо і молочні продукти з початку року зросли не набагато. І до Нового року ніяких різких стрибків не очікується «

У середньому, святковий стіл з алкоголем без надмірностей на вісім осіб спустошить гаманець приблизно в 3,5 тисяч гривень. В меню за ці гроші входять традиційні новорічні страви, включаючи салати, м’ясні і рибні продукти, овочі, фрукти, кондитерські вироби, напої. Якщо ж хочеться делікатесів — червоної ікри та червоної риби, доведеться витратити понад 4 тисячі гривень.

М’ясо зараз коштує майже так само, як і рік тому. Зокрема качки і гуси, які в Україні прийнято готувати на Різдво, в середньому коштують 250−400 гривень за тушку (в грудні 2018 го були по 230−350 грн). Індичка обійдеться в 500−650 гривень (рік тому — 470−630), свинину для запікання пропонують по 140−160 грн, а яловичину — в середньому по 160 грн кг, що також можна порівняти з цінами в минулому році.

Найекономніший варіант — курятина: бройлер коштує приблизно 80 грн (в грудні 2018 року аналогічної ваги курку можна було купити за такі ж гроші). При цьому, цінам на курятину зростати «вже нікуди», оскільки в Європі вона коштує навіть дешевше, ніж в Україні.

Щодо ікри та червоної риби, то ці делікатеси можуть подешевшати ще до Нового року. Адже перед святами постачальники, як правило, збільшують обсяги закупівель, що роздуває конкуренцію на ринку.

Щодо алкоголю, то ціни на нього також лишилися майже на рівні минулого року. Шампанське вітчизняного розливу в супермаркетах можна купити в середньому за 100 грн (рік тому — 90−95 грн). Пляшку італійського ігристого — за 220−440 грн (рік тому було багато аналогічних пропозицій по 180−360 грн).

Фрукти також не подорожчали — іспанські і турецькі мандарини коштують 22−28 грн за кг, апельсини — 40−45 грн за кг.

Найбільше додали у ціні у порівнянні з минулим роком солодощі. Так, наприклад, цінники на кілограмовий «Київський торт» від «Рошен» в супермаркетах вже стартують з 340 грн. Хоча ще рік тому він обходився в 237 грн, а в 2016 році — 124 грн.

Схожі новини