Передплата 2024 «Добра кухня»

У Держпраці запропонували позбавляти права голосу неофіційно працевлаштованих українців

  • 22.11.2019, 10:15
  • 812

В Україні декілька мільйонів громадян працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем.

Про це заявив голова Державної служби України з питань праці (Держпраці) Роман Чернега в ході презентації результатів спільного проекту Євросоюзу та Міжнародної організації праці в Україні «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці й подолання незадекларованого праці», реалізованого у 2017−2019 році, повідомляє УНІАН.

«Станом на сьогодні ми можемо говорити про декілька мільйонів наших громадян, які працюють поза межами офіційних трудових відносин», — сказав Чернега, зазначивши, що таким чином громадяни погоджуються на відсутність соціальних гарантій і прав повноцінних членів суспільства.

Чиновник зазначив, що високий показник тіньової зайнятості, крім недоліків для самих працівників, негативно позначається на економіці країни. При цьому Чернега заявив, що в деяких країнах право голосу на виборах мають лише платники податків. «Я думаю, було б непогано передбачити й у нас такі запобіжники, які б працювали системно і допомагали робити Україну кращою, економічно стабільнішою, багатшою», — додав він.

Говорячи про результати проекту, чиновник підкреслив, що сотні тисяч оформлених відповідно до законодавства працівників отримали соціальний пакет та можливість відкладати на пенсію, а також право об'єктивного розслідування нещасних випадків. При цьому, Україна завдяки проекту отримала комплекс рекомендацій щодо впровадження стандартів Євросоюзу та Міжнародної організації праці, а понад дві тисячі експертів пройшли навчання та підвищили свої знання з цих тем. Новий трирічний проект ЄС-МОП

«На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» передбачає допомогу у впровадженні європейських стандартів безпеки та здоров'я на роботі, трудових відносин, реалізації практичних заходів для зниження рівня незадекларованої праці.

Державна служби України з питань праці у 2018 році виявила 25 179 працівників, допущених до роботи без належного оформлення трудових відносин, в результаті чого наклала на роботодавців штрафи на суму близько 1,7 мільярда гривень.