Передплата 2024 ВЗ

Головні редактори українських газет вимагали від влади ухвалення Програми підтримки друкованих ЗМІ

Всеукраїнська нарада газетярів відбулася з ініціативи Національної спілки журналістів України

Близько ста головних редакторів українських газет приїхали сьогодні до Києва, аби обговорити найважливіші проблеми преси. Нараду ініціювала Національна спілка журналістів України.

Її голова — Сергій Томіленко — у своєму виступі наголосив на катастрофічному стані вітчизняного інформаційного простору, який перебуває у кризі і звужується з кожним роком. Особливо відчутним став удар кризи для друкованих ЗМІ, які стали заручниками дій на ринку монополіста — Укрпошти.

Останніми роками відомство учетверо підвищило тарифи на доставку газет та журналів, суттєво скоротило число листонош, постійно змінює на власний розсуд маршрути і графік доставки, — словом, робить редакційні колективи залежними від пошти, а не від своїх читачів.

«Ми підтримуємо розвиток сучасних технологій, інтернет-ЗМІ тощо, але наголошуємо, що ключовий фактор скорочення тиражів — це агресивна політика „Укрпошти“, а не втрата інтересу до друкованих видань. Адже в регіонах є населені пункти, які взагалі не мають інтернет-покриття», — каже голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

Окрім того, журналісти доволі часто стають об'єктами тиску з боку влади, заручниками звуження рекламного ринку. В умовах реформування (роздержавлення) місцевих ЗМІ всі ці чинники є особливо відчутними.

Це, у свою чергу, впливає на наклади газет і журналів, які падають, на кількість газет, які залишаються на ринку (оскільки вимоги Укрпошти, ціни на папір змушують редакції закривати свої проекти).

Про це, зокрема, говорив на нараді голова НСЖУ.

Показово, що Всеукраїнську нараду головних редакторів друкованих ЗМІ демонстративно проігнорували представники влади. Послухати присутніх прийшов лише голова Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України Нестор Шуфрич та народна депутатка з фракції «Слуга народу» Тетяна Циба, яка, утім, не є фахівцем у сфері преси.

Фото з Fb Сергія Томіленка
Фото з Fb Сергія Томіленка

Після обговорення і емоційних виступів учасники наради головних редакторів ухвалили звернення до влади, у якому вимагають підготувати і схвалити Програму підтримки друкованих ЗМІ, відправити у відставку генерального директора АТ «Укрпошта» Ігоря Смілянського, зобов'язати поштовиків повністю розрахуватися з редакціями за передплату тощо.

«Пропонуємо прийняти закон не тільки про державну політику, а й закон про соціальну значущість засобів масової інформації, — аби ЗМІ прирівняли до соціально значущість продуктів. Щоб були відповідні пільги для торгових мереж. Чому мережа АТБ відмовилася від продажу друкованої преси? Вони дивляться на це з точки зору економіки. Якщо ж отримають якусь пільгу, то будуть по-іншому ставитись до реалізації преси», — каже генеральний директор ПрАТ «Видавничий Дім «Високий Замок» Степан Курпіль.

Після засідання учасники наради прийшли в офіс «Укрпошти», сподіваючись зустрітися з керівництвом цього монополіста.

У холі АТ відбувся імпровізований пікет газетярів.

Учасники наради наполягали на зустрічі з керівником АТ «Укрпошта» Ігорем Смілянським, однак їм завадили пройти в його офіс.

Натомість Ігор Смілянський відреагував на пост Сергія Томіленка у ФБ знущальним коментарем.

Відео та фото авторки

Схожі новини