Передплата 2024 ВЗ

Український катер "Нікополь", затриманий Росією рік тому, вже прибув до Очакова

  • 20.11.2019, 18:33
  • 501

Кораблі Військово-Морських сил України, затримані РФ рік тому, почали прибувати до військової гавані м. Очакова Миколаївської області.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Першим сюди добрався бронекатер „Нікополь“. Його буксирував малий розвідувальний корабель „Переяслав“. Наразі МБАК (малий броньований артилерійський картер -Ред) відчепили, і два швидкісних катери типу Willard тягнуть „Нікополь“ до військового причалу», — йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними ЗМІ, другого бронекатера і буксира «Яни Капу» поки що немає навіть на горизонті, вони підійдуть пізніше.

Українські кораблі зустрічає велика кількість місцевих жителів. Учні та педагоги Очаківської санаторної школи-інтернату розвісили на березі прапор України.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир «Яни Капу» та малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в «незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування» (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден їх ретельно перевірять і здійснять експертизу, щоб з'ясувати, в якому вони стані та чи було вилучено з них обладнання та документацію.

У Міноборони нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітету трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці.

Схожі новини